Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Útoky na Srí Lance jsou šílené, míní čeští politici. Zeman je označil za zrůdnost

Česko

  11:13aktualizováno  13:14
Praha - Za šílené, nesmyslné a podlé označili čeští politici nedělní útoky na kostely a hotely na Srí Lance. Příbuzným a blízkým obětí vyjadřují na Twitteru upřímnou soustrast. Miloš Zeman vyjádřil pozůstalým soustrast a útoky označil za zrůdnost. Místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že Česko je připraveno pomoci. Čechům je k dispozici ambasáda v Dillí a honorární konzulát v Colombu. Útoky nepřežilo podle dosavadních informací 185 lidí. Češi podle českého velvyslance v Dillí mezi oběťmi nejsou.

Miloš Zeman. foto: Miloslav JančíkMAFRA

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil zprávy o útoku za neuvěřitelné. Podobně jako další politici poukázal na to, že se odehrály během křesťanských svátků. „Šílené a naprosto neakceptovatelné! I když jen na dálku, upřímnou soustrast všem, kteří přišli o někoho blízkého,“ uvedl.

„S hrůzou jsem si přečetl zprávy o nesmyslných útocích na Srí Lance,“ napsal Hamáček. „Upřímnou soustrast blízkým obětí. Jsme připraveni pomoci srílanské straně, pokud nás požádá o spolupráci,“ doplnil.

„Teroristické útoky na věřící v kostelech v době nejvýznamnějších křesťanských svátků jsou zrůdnost. Pan prezident vyjadřuje soustrast pozůstalým a myslí na zraněné,“ napsal na Twitter mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Zeman v kondolenčním dopisu prezidentovi Maithripalovi Sirisenovi vyjádřil opovržení nad strůjci útoků. „Tyto činy jsou o to odpornější, že cíleně a zákeřně mířily proti těm, kteří si dnes připomínají nový začátek symbolizovaný v zmrtvýchvstání Ježíše Krista,“ napsal. „Dovolte mi, abych jménem svým i jménem českého národa Vašim prostřednictvím předal nejhlubší kondolenci především rodinám a blízkým obětí,“ uvedl v dopisu, jehož text zveřejnil na facebooku Jiří Ovčáček.

Ministr zahraničí odsoudil útoky na nevinné, poukázal na to, že se odehrály o Velikonoční neděli, která je největším křesťanským svátkem. „Vyjadřuji soustrast pozůstalým a zraněným přeji brzké uzdravení. Českým občanům jsme k dispozici prostřednictvím naší ambasády v Dillí a honorárního konzulátu v Colombu,“ uvedl.

Útoky na kostely a hotely na Srí Lance v době křesťanských svátků jsou podlým a odporným projevem zla terorismu, napsal předseda ODS Petr Fiala. „Modlím se za nevinné oběti a jejich blízké,“ dodal.

Zničený kostel na Srí Lance.
Arcibiskup z Kolomba kardinál Randžit vyzval občany, aby nepodlehli panice.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný je útoky zděšen, napsal. „Velikonoční poselství je o síle naděje a pokoje, NE o smrti a násilí! Modlím se za všechny zasažené, za jejich blízké,“ uvedl. Lidovecký poslanec Marian Jurečka útoky označil za barbarské. „Bohužel ve světě jsou v posledních letech křesťané nejvíce pronásledovanou skupinou,“ doplnil.

Náboženská nenávist a fanatismus jsou tvrdou realitou dnešního světa, napsal senátor Pavel Fischer. Investovat do modernizace našich ozbrojených sil fakt není žádný luxus, podotkl.

„I tváří v tvář šílenému útoku proti sestrám a bratřím na Srí Lance věřím a vyznávám, že nepřátelství a nenávist nemají v tomto světě poslední slovo! To patří Zmrtvýchvstalému králi pokoje! Díky jeho vítězství je Láska silnější než Zlo,“ uvedl na twitteru biskup plzeňské diecéze Tomáš Holub.

Autor: