‚Odporný projev zla terorismu.‘ Politici odsoudili teroristické útoky na Srí Lance

Za nesmyslné a podlé označili čeští politici nedělní útoky na kostely a hotely na Srí Lance. Příbuzným a blízkým obětí vyjadřují na twitteru upřímnou soustrast. Česko je připraveno pomoci, uvedl místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). Čechům je k dispozici ambasáda v Dillí a honorární konzulát v Colombu, napsal ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Češi podle českého velvyslance v Dillí mezi oběťmi nejsou.

Praha (Aktualizováno: 11:10 21. 4. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Petříček (ČSSD) po setkání s prezidentem s Milošem Zemanem

Ministr zahraničí Petříček spolu s dalšími politiky odsoudil útoky na Srí Lance. | Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil zprávy o útoku za neuvěřitelné. Podobně jako další politici poukázal na to, že se odehrály během křesťanských svátků. „Šílené a naprosto neakceptovatelné! I když jen na dálku, upřímnou soustrast všem, kteří přišli o někoho blízkého,“ uvedl.

Při útocích na Srí Lance zemřelo nejméně 215 lidí. Policie zadržela sedm podezřelých

Číst článek

„Teroristické útoky na věřící v kostelech v době nejvýznamnějších křesťanských svátků jsou zrůdnost. Pan prezident vyjadřuje soustrast pozůstalým a myslí na zraněné,“ napsal na twitteru mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. 

„S hrůzou jsem si přečetl zprávy o nesmyslných útocích na Srí Lance,“ napsal Hamáček. „Upřímnou soustrast blízkým obětí. Jsme připraveni pomoci srílanské straně, pokud nás požádá o spolupráci,“ doplnil.

Ministr zahraničí odsoudil útoky na nevinné, poukázal na to, že se odehrály o velikonoční neděli, která je největším křesťanským svátkem.

„Vyjadřuji soustrast pozůstalým a zraněným přeji brzké uzdravení. Českým občanům jsme k dispozici prostřednictvím naší ambasády v Dillí a honorárního konzulátu v Kolombu,“ uvedl.

Barbarské útoky

Útoky na kostely a hotely na Srí Lance v době křesťanských svátků jsou podlým a odporným projevem zla terorismu, napsal předseda ODS Petr Fiala. „Modlím se za nevinné oběti a jejich blízké,“ dodal.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný je útoky zděšen, napsal. „Velikonoční poselství je o síle naděje a pokoje, NE o smrti a násilí! Modlím se za všechny zasažené, za jejich blízké,“ uvedl. Lidovecký poslanec Marian Jurečka útoky označil za barbarské. „Bohužel ve světě jsou v posledních letech křesťané nejvíce pronásledovanou skupinou,“ doplnil.

Náboženská nenávist a fanatismus jsou tvrdou realitou dnešního světa, napsal senátor Pavel Fischer‏. Investovat do modernizace našich ozbrojených sil fakt není žádný luxus, podotkl.

„I tváří v tvář šílenému útoku proti sestrám a bratřím na Srí Lance věřím a vyznávám, že nepřátelství a nenávist nemají v tomto světě poslední slovo! To patří Zmrtvýchvstalému králi pokoje! Díky jeho vítězství je Láska silnější než Zlo,“ uvedl na twitteru biskup plzeňské diecéze Tomáš Holub.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme