Požáry hrozí po celém Česku, varují meteorologové a hasiči. Lidé situaci podceňují

Výstrahu před požáry pro celou Českou republiku vyhlásil od nedělních 10.00 do odvolání Český hydrometeorologický ústav. Slunečné a suché počasí s nedostatkem srážek bude podle něj pokračovat, a proto bude narůstat i nebezpečí vzniku požárů. Hasiči vyzývají k opatrné manipulaci s ohněm.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích

V dubnu přibylo požárů ve volné přírodě. Za poslední tři týdny vyjížděli hasiči k hořícím lesům nebo trávě víc než 800krát. | Zdroj: HZS Středočeského kraje

„Přechodně výraznější nárůst nebezpečí vzniku a šíření požárů očekáváme ve spojitosti s čerstvým jihovýchodním větrem, který bude vát v úterý,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Kvůli suchu hrozí v Česku vznik požárů. Praha zakázala rozdělávání ohně a kouření v parcích a lesích

Číst článek

Doporučuje, aby lidé nerozdělávali oheň, ani nevypalovali trávu. Dále by neměli odhazovat nedopalky cigaret, používat přenosné vařiče ani jiné zdroje otevřeného ohně.

Nízký stupeň nebezpečí požárů vyhlásil ústav již v sobotu, nyní výstrahu rozšířil o Moravskoslezský kraj.

Počasí v České republice ovlivňuje slábnoucí tlaková výše nad jižní Skandinávií. V pátek a v sobotu hořel les u Libčic nad Vltavou nebo mladý les u Olešnice v Orlických horách. Praha v sobotu zakázala rozdělávat oheň a kouřit v parcích, zahradách a lesích.

Požáry v přírodě

V dubnu přibylo požárů ve volné přírodě. Za poslední tři týdny vyjížděli hasiči k hořícím lesům nebo trávě víc než 800krát.

Požár u Libčic nad Vltavou je pod kontrolou. Hasiči místo prolévají vodou

Číst článek

Vliv na to má sucho, ale také to, že lidé podceňují nebezpečí - v přírodě kouří nebo tam rozdělávají ohně.

Při pálení klestí byste měli dodržovat několik pravidel, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová: „Vždy volte velikost hromady klestí tak, aby byla dobře kontrolovatelná a shořela po dobu, co jste na místě. Při náhlém zhoršení počasí, hlavně silném větru, je pálení potřeba okamžitě přerušit a oheň uhasit,“ dodala.

Místo pálení by mělo být ohraničené nehořlavým materiálem, po ruce by lidé měli mít i prostředky k hašení.

Kateřina Součková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme