Prasklé potrubí a parovod v Brně. Ulice Cejl byla uzavřena, stovky domácností zůstaly bez elektřiny

Prasklé vodovodní potrubí a následná havárie parovodu způsobily v noci ze soboty na neděli rozsáhlé komplikace v brněnské ulici Cejl a v jejím okolí. Voda zalila trafostanici společnosti E.ON a bez elektřiny bylo 550 domácností, ulice Cejl byla celé dopoledne uzavřená pro veškerou dopravu včetně hromadné. Vybuchující pára poškodila dvě auta, jak potvrdili hasiči i policisté. Tramvaje se na Cejl mohly vrátit až hodinu po poledni.

Tento článek je více než rok starý.

Brno (Aktualizováno: 15:01 21. 4. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prasklé potrubí (ilustrační foto).

Ilustrační foto | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Po třetí hodině ráno prasklo v jednom z domů vodovodní potrubí a voda zalila sklep s trafostanicí. Odtud natekla do podzemních kolektorů. Voda z potrubí vytékala rychlostí 250 litrů za vteřinu,“ popsal mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Voda způsobila i další komplikace. „Studená voda z vodovodu v šachtě natekla na rozpálený parovod, který v důsledku velkého rozdílu teplot praskl také. Škodu na parovodu odstraníme na začátku týdne,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Ulice Cejl uzavřena. Už od noci tady hledají místo havárie na vodovodním potrubí. Navíc praskl i parovod. Na místě se sešli vodárny, energetici, plynaři i hasiči. @Brno

12:07 – 21. 04. 2019

3 6

Kvůli hrozícímu výbuchu horké páry bylo nutné vyklidit blízký klub Radost. Pára tryskala na povrch u vstupů do kolektorů a poškodila dvě zaparkovaná auta. „Na místě jsou stále čtyři naše jednotky, které pokračují v čerpání vody ze zatopených prostor,“ uvedl Příkaský. Zásah hasiči ukončili až čtvrt hodiny po poledni.

Voda zaplavila trafostanici společnosti E.ON, která zásobuje elektřinou okolní ulice, proto energetici odpojili elektřinu přibližně 550 domácnostem v okolí. „Velkou část domácností jsme znovu připojili v 8.45, další domácnosti potom v 9.45, v současnosti zůstává bez proudu jen několik desítek lidí,“ uvedla v neděli ráno mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Pro zjištění škod je podle ní zapotřebí nejprve odčerpat veškerou vodu ze sklepů.

Dopravní komplikace

Havárie zkomplikovala už tak problematickou dopravu v ulici Cejl, která je zčásti uzavřená pro automobily, tramvaje po ní ale běžně jezdily. V neděli ráno a dopoledne ale zůstala uzavřená pro veškerou dopravu.

„Tramvajové linky číslo 2,3 a 4 jezdí odklonem přes Moravské náměstí, tramvaje číslo 2 a 3 se otáčejí u Vozovny Husovice. Zastávky Tkalcovská a Körnerova jsou bez dopravní obsluhy, zavedli jsme mimořádnou linku X, která jezdí ze zastávky Francouzská ulicí Bratislavskou na Malinovského náměstí,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Jak rychle se podaří následky noční havárie odstranit, dopoledne nikdo neuměl odhadnout. Tramvaje se na ulici Cejl vrátily krátce po 13.00, ale pouze ve směru do centra, v opačném směru je nahradily autobusy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme