Půl promile? Alkohol za volant a řídítka nepatří, připomíná šéf dopravních policistů Tomáš Lerch

S půl promile alkoholu v krvi za volant? Co si o tom myslí šéf dopravní policie Tomáš Lerch, zjišťoval Radiožurnál ve svém pravidelném pořadu. Lerch případnou toleranci malého množství alkoholu u řidičů příliš nevítá. Podle něj je reakce organismu na požití individuální a někomu může zhoršit vnímání i schopnost reakce za volantem pouhá trocha alkoholu.

20 minut radiožurnálu Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanci ODS navrhují, aby řidiči na silnicích mohli mít v krvi až půl promile alkoholu. Tomáš Lerch v té souvislosti upozorňuje, že i při nižších hladinách alkoholu řidiči způsobují smrtelné nehody. „Alkohol za volant ani za řídítka nepatří,“ zdůrazňuje.

Povolme řidičům 0,5 promile alkoholu, navrhuje ODS v čele s Fialou

Číst článek

Odvolává se také na lékaře a odborníky, podle kterých jakékoliv ovlivnění alkoholem snižuje řidičské schopnosti. Na někoho totiž může mít i malé množství alkoholu vliv.

Nebezpečná je i únava spojená s požitím alkoholu v předchozím dni: „Právě únava dnes způsobuje nepozornost. A ta na našich silnicích bohužel zabíjí v nejvyšší míře.“

Podle statistik také přibývá nehod řidičů pod vlivem drog. Do jaké míry jsou hlídky vybaveny tak, že poznají, že řidič je pod vlivem návykové látky?

Každý policista, který dohlíží nad silničním provozem, je proškolený k tomu, aby provedl orientační test, vysvětluje Lerch. „V případě, že je pozitivní, následuje lékařské vyšetření,“ dodává.

Drony jako doplněk

Policisté navíc začali ve středních Čechách nad silnicemi na Benešovsku a Příbramsku využívat pro kontroly řidičů drony.

Podle Lercha se osvědčují především nad určitými úseky, kde se primárně zaměřují na nesprávné nebo nebezpečné předjíždění.

„Bereme to jako doplněk naší techniky, kterou disponuje služba dopravní policie,“ uzavírá s tím, že základem je přítomnost hlídky silničního provozu. Ta mimo jiné používá i speciální záznamové dalekohledy.

Co vše si myslí o alkoholu za volantem ředitel dopravních policistů a chystají se na Velikonoce nějaké mimořádné bezpečnostní a kontrolní akce? Poslechněte si celý záznam Dvaceti minut Radiožurnálu. Rozhovor vznikl 15. dubna. 

Tomáš Pancíř, prh, pla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme