Zájem o ukrajinské volby. Účast je mírně vyšší než v prvním kole

21.04.2019 16:44

Dnes na Ukrajině začalo druhé kolo prezidentských voleb. Více než třicet milionů oprávněných voličů má na výběr mezi dosavadním prezidentem Petrem Porošenkem (53) a nováčkem v politice, bavičem Volodymyrem Zelenským (41), kterému průzkumy předpovídají jasné vítězství. Zatím je účast mírně vyšší než při prvním kole.

Zájem o ukrajinské volby. Účast je mírně vyšší než v prvním kole
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Ústřední volební komise uvádí, že do 10:00 SELČ odvolila necelá pětina voličů, tedy mírně více než před třemi týdny při prvním kole voleb, kdy celková účast dosáhla téměř dvou třetin oprávněných voličů.

V prvním kole před třemi týdny získal Zelenskyj bezmála dvakrát více hlasů než obhájce mandátu Porošenko. Zelenskyj si již v televizním seriálu zahrál učitele, kterého kritika všudypřítomné korupce vynesla do křesla hlavy státu, a i v kampani vsadil na kritiku poměrů.

Porošenko se při obhajobě mandátu musel potýkat s únavou veřejnosti z věčného utahování opasků i z nekončícího konfliktu s proruskými separatisty na východě země s 13.000 mrtvými. V závěru kampaně zdůrazňoval nezkušenost svého oponenta v podmínkách, kdy země čelí hrozbě Ruska.

Přívrženci Zelenského převažovali i mezi voliči, kteří hned krátce po zahájení voleb přišli do jedné volební místnosti v centru Kyjeva. Podle vyjádření některých z nich nyní mají velkou šanci na změnu, která musí přijít. Potřebují prý prezidenta, který nebude krást. „Všichni jsme pro Zelenského. Je to člověk z nové generace, je to šance na změny k lepšímu,“ znělo z hloučku, který hlasoval společně.

„Jasně, že bude změna, ale k horšímu,“ znechuceně poznamenal padesátník, jenž nic více říct nechtěl. „Večer se bude slavit a bude se pít šampaňské, ale časem přijde kocovina, a ta bude strašná,“ předpověděl muž. „Opravdová demokracie znamená, že se prezidenti musí střídat,“ řekla ČTK Olha Budková, pocházející z české rodiny, která se na Ukrajinu přestěhovala ještě v 19. století. 

Jasno o výsledku hlasování by mělo být již krátce po uzavření volebních místností v 19:00 SELČ.  Do deseti dnů od voleb by ústřední volební komise měla zveřejnit oficiální výsledky a poté by se do 30 dnů měl nový prezident ujmout funkce. Inaugurace se má konat nejpozději 3. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…