Poslance Feriho propustili z nemocnice. Policie z napadení zatím nikoho neobvinila

Poslance TOP 09 Dominika Feriho v neděli odpoledne napadla na koštu vín v obci Boršice na Uherskohradišťsku dvojice neznámých mužů. Zraněný Feri byl s řeznou ránou na zádech převezen do nemocnice. V pondělí politika z nemocnice propustili, policie zatím nikoho neobvinila.

„Zničehonic ke mně přišel mladý člověk kolem pětadvaceti let, zeptal se mě, jestli jsem skutečně Dominik Feri, a najednou mě začal fyzicky napadat. Nějaký jeho známý začal napadat mé kamarády,“ popsal politik.

Naznačil, že útok měl rasový podtext, protože muži podle vyjádření poslance na Twitteru „říkali něco o negrech“. Feri má z otcovy strany předky v Etiopii.

Zdravotnická záchranná služba zraněného poslance převezla do nemocnice v Uherském Hradišti. „Lékaři mi zašili řeznou ránu na zádech a jsem asi v pohodě. Snad mě brzo pustí“, uvedl později na Twitteru Feri. Do moravské obce jel údajně na Velikonoce už počtvrté.

Okolnosti potyčky vyšetřuje policie. „V obci Boršice došlo na veřejném prostranství k napadení muže, který tam byl se svými známými na koštu vína. Byli to dva pachatelé, po kterých pátráme. Muž byl při útoku zraněn a je na ošetření,“ uvedl policejní mluvčí Malcharczik. Policisté podle něj budou prověřovat, zda nešlo o výtržnictví a pokus o ublížení na zdraví.

Policisté podle něj prověřují, zda nebyly spáchány trestné činy výtržnictví, násilí proti úřední osobě a ublížení na zdraví. „Okolnosti tohoto incidentu nadále prověřujeme,“ odpověděl na dotaz, zda dosavadní vyšetřování potvrdilo zmínky o rasistických nadávkách na adresu poslance.

Fyzické napadení poslance Feriho mezitím odsoudil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Další rasový útok na našem území. Ani tentokrát to ale nebudou islamisté, ale ‚skutečně slušní Češi‘. Doufám, že budou přísně potrestáni,“ uvedl na Twitteru Kalousek.

Útok odsoudil i předseda ODS Petr Fiala. „Jakékoli fyzické násilí kvůli politickým názorům je zcela nepřijatelné. Napadení Dominika Feriho je odsouzeníhodné a ubohé. Panu poslanci přeji, ať je brzy zdravotně v pořádku,“ napsal šéf ODS.

Také ministr vnitra a předseda koaliční ČSSD Jan Hamáček označil útok za nepřijatelný. „Rozdílné názory se nesmí řešit pěstmi. Kolegovi přeji rychlé uzdravení a doufám, že vše bude rychle vyšetřeno a viníci potrestáni,“ napsal ministr vnitra.