25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Jaromír Soukup for president

22.4.2019

Zdá se, že se v naší zemi rozmohl jistý nešvar. Do presidentské funkce se hlásí kde kdo, nyní tento virus postihl i majitele televize Barrandov pana Jaromíra Soukupa.

Za socialismu koloval jeden vtip.

Dotaz: „Může se Antonín Novotný stát presidentem ČSSR?“
Odpověď: „Ano, neboť dle Ústavy může být presidentem republiky každý.“

Onen vtip - jak se zdá - prožívá svou reinkarnaci. Se zavedením přímé volby hlavy státu je občanům servírována kratochvíle v podobě seberealizace některých kandidátů, u nichž existují celkem oprávněné rozpaky, jde-li o skutečný zájem být ústavně nejvyšším představitelem země nebo o jakési pobavení publika, jak tomu dříve bývalo v přestávkách v cirkusových stanech.

Pan Jaromír Soukup - jak jinak než na podkladě průzkumů mezi občany - usoudil, že přišel konečně čas, aby jeho způsob vyjadřování, dikce, rozmáchlá gesta a neskutečná trapnost nebyla omezena jen na diváky TV Barrandov, ale abychom si tuto estrádu tak nějak užili všichni, bez možnost přepnout televizní kanál.

Je pravda, že existují jedinci, kteří by nejspíše svůj hlas panu Soukupovi při volbách uštědřili. Třeba v médiích zmíněná divačka Olga, která pana Soukupa chválí za jeho moudrost a inteligenci, současně vyslovuje své obavy, jestli by ho do této funkce nebyla náhodou škoda (zde malá vsuvka - ona pochvala inteligence hlavy státu má již svou tradici v podobě paní hejtmanky za Karlovarský kraj paní Vildumetzové, která to dotáhla k dokonalosti, a to tím, že se dokonce sklonila před inteligencí současné hlavy státu - k dohledání na internetu).

Nevýhodou by po jeho zvolení byla absence diváckého bestselleru „Týden s presidentem“, neboť i přes nebývalé možnosti a znalosti filmových triků by mohli být někteří kmenoví diváci TV Barrandov zmateni, v kterém křesle je hlava státu a v kterém nejlepší spíkr v EU. Tito diváci, kteří potřebují mít zcela jasno, by mohli nečekaně tápat a psát rozhořčené dopisy.

Výhodou by naopak bylo, že by nebylo třeba platit hradního mluvčího, neboť by to pan Jaromír Soukup obstaral všechno sám a jistě rád.

Současné hlavě státu končí mandát v roce 2023. Vzhledem ke kvalitě jejího veřejného vystupování, jevícího zřetelnou sestupnou křivku, by nástup pana Jaromíra Soukupa do funkce nemusel být pro veřejnost takovým šokem, neboť by téměř nebylo možné postřehnout kvalitativní změnu. Z tohoto pohledu nejsou šance pana Soukupa zcela ztracené.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora