O pronájmy je v Česku obrovský zájem. Na jeden inzerát odpoví desítky lidí

Byty se v Česku pronajímají v rekordně krátkém čase. Na jeden inzerát se v Praze v průměru ozve 40 zájemců. U těch nejžádanějších nemovitostí jich je podle společnosti Bezrealitky.cz klidně víc než 600. Majitelé nemovitostí si tak mezi zájemci o bydlení můžou vybírat. Přibývá ale i těch, kteří pro hledání nájemníka využívají služeb soukromých firem, jež byt spravují.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídliště Opatov v Praze.

Pražské sídliště (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dvacet až třicet tisíc korun měsíčně bez poplatků za energie. Taková je běžná cena pronájmu třípokojového bytu v Praze. I přes vysoké ceny je o byty obrovský zájem. Podle společnosti Bezrealitky.cz se na jediný inzerát ozvou desítky zájemců.

„Průměrný inzerát bytů k pronájmu se v celé České republice, to znamená včetně veškerých regionů, udá do týdne. U hlavního města jsou to klidně dva až tří dny a ilustruje to třeba i počet reakcí na jednotlivé inzeráty. Průměrně reagují desítky lidí. V Praze není vůbec výjimka, že majitelé sesbírají v horizontu několika hodin desítky reakcí,“ říká pro Radiožurnál mluvčí Bezrealitky.cz František Brož.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pronájem a podnájem. V čem jsou hlavní rozdíly a jaká rizika může takový vztah přinášet, zjišťovala Barbora Kladivová

Obrovský zájem o pronájmy potvrzuje třeba i společnost Ulov domov. Na jeden inzerát se ozve klidně i 50 zájemců. Podle jednatele firmy Martina Březiny zájem o byty na pronájem bude, stejně jako každý rok, vrcholit v letních měsících.

„Zájem o pronájmy není v Česku otázkou posledních měsíců, ale již delší dobu pozorujeme převis poptávky nad nabídkou pronájmů. Je to dáno hlavně tím, že se daří ekonomice a ve velkých městech firmy otevírají i velké množství nových pozic,“ tvrdí.

Dalším důvodem vyššího zájmu o pronájmy jsou rostoucí ceny nemovitostí. V Česku loni podle Eurostatu podražily byty a domy meziročně téměř o deset procent, což bylo po Slovinsku a Lotyšsku třetí nejrychlejší růst v zemích Evropské unie.

Ministerstvo chce zjednodušit systém dávek na bydlení, plánuje i větší prověřování žadatelů

Číst článek

V kombinaci se zpřísněním pravidel pro udělování hypoték to řadě lidí uzavřelo možnost pořídit si vlastní bydlení. A tak svůj domov hledají v pronájmech, a nejen na internetu. Pronajmout si byt přes mobilní telefon po cestě do práce tak není dnes už žádná výjimka.

„Rychlost domluvy a uzavření dohody zvyšuje třeba ještě možnost automaticky generovat nájemní smlouvy jediným kliknutím, nebo třeba možnost doložit informace o sobě, o své domácnosti,“ dodává František Brož.

Zájem o střednědobé pronájmy

Podle společnosti Flatio ale v posledních dvou letech roste zájem i o střednědobé pronájmy – tedy o byty na jeden až 12 měsíců. Meziročně dokonce o 200 procent. Zájemce si na internetu najde byt, virtuálně si ho prohlédne a může se stěhovat. Zájem o takové byty mají hlavně cizinci a manažeři.

„Typickým klientem je u nás byznysová klientela, například manažeři, kteří cestují mezi různými pobočkami firmy, nebo to jsou specialisté najatí na jeden časový úsek. Cena pronájmu je přibližně o čtvrtinu vyšší než u dlouhodobých pronájmů, ale v této ceně už jsou obsažené veškeré služby, spotřeba energií, internet. Byt musí být plně vybavený,“ říká spoluzakladatel společnosti a marketingový ředitel Ondřej Dufek.

Nájemník tak přichází pouze se svými osobními věcmi. Nejčastěji klienti této společnosti hledají byty o velikosti 1+kk až 2+1 v širším centru Prahy nebo na okraji, nejlépe v blízkosti metra.

Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelského centra dTest, ale upozorňuje, že by si lidé měli smlouvy vždy pozorně číst. V dTestu totiž přibývá dotazů na podnájmy, tedy na byty, které nájemce dál pronajímá.

„Podnájem není nájem. A z podnájmu plynou rizika jak pro nájemce, tak pro podnájemce. To největší úskalí, které má, spočívá v tom, že nikdy neví, jak dlouho bude moct v bytě bydlet. V okamžiku, kdy se pronájemce s pronajímatelem domluví na ukončení nájmu, automaticky zaniká i podnájem,“ vysvětluje Zelený.

Lidé v podnájmech jsou tak méně chráněni, než ti v pronájmech. Na principu podnájemních smluv fungují i některé společnosti, které nabízejí, že majitelům bytu seženou vhodného nájemníka a zajistí veškerý související servis.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme