Zlínským hrdinou svátečního utkání, ve kterém si ševci připomínali výročí sta let od založení klubu, byl Adnan Džafić. Bosenský záložník se po hodině hry opřel do míče a fantastickou ranou vymetl šibenici. Čtvrtfinalista Evropské ligy ve velikonočním duelu selhal a v čele tabulky má jenom čtyřbodový náskok před druhou Plzní. Pivarníkův tým si naopak pojistil pozici ve střední skupině FORTUNA:LIGY.

Ševci nastoupili do svátečního duelu ve speciálních bílo-červených retro dresech. Trenér Fastavu Pivarník vsadil proti vedoucímu týmu FORTUNA:LIGY na rozestavení s pěti obránci a dvěma útočníky. Na hrotu vedle Poznara nastoupil také exslávista Vyhnal.

Fotbalisté Zlína. Ilustrační foto
Velká výzva i silný soupeř. Ševci slaví sto let proti Slavii

Hostující kouč Trpišovský na Moravě šetřil Krále s Masopustem, šanci od první minuty dostali Hušbauer či Baluta.

A byl to právě rumunský křídelník, který měl první velkou šanci v zápase. Domácí gólman Rakovan ale tutovku Baluty bravurně vyrazil a dorážka slávistického fotbalisty šla zblízka vedle. Dvoumetrový gólman pak Moravany podržel i při hlavičce Součka a přízemní ráně Hušbauera.

Zlín se snažil. Hrál odvážně, několikrát se dostal do zakončení, ale ve finální fázi nebyl přesný. Ve 34. minutě měli však domácí obrovskou tutovku. Poznar po Kúdelově nepřesné rozehrávce a Džafićově vysunutí pálil ve vyložené pozici pouze do připraveného brankáře Koláře.

Pražané, kteří měli výškovou převahu, hrozili hlavně po standardních situacích. Dorážku Zeleného po rohu vyrazil Rakovan. Jinak výkon favorita zůstal v úvodní části za očekáváním. Zato ševci dál hrozili. Krátce po přestávce se do šance prodral Džafić, ale výtečný Kolář hosty podržel. Na druhé straně dvakrát pálil krajní bek Zelený.

Fanoušci 1. FC Slovácko. Ilustrační foto.
Penalty v Liberci? Dvě jasné, jedna diskutabilní

Poklidné oslavy rozproudil až po hodině hry Adnan Džafić. Bosenský záložník se opřel do míče a výstavní ranou z třiceti metrů vymetl Kolářovu šibenici. Zkušený fotbalista poslal Fastav do senzačního vedení a ukončil dlouhé čekání na gól, které trvalo 420 minut.

Ospalá Slavia se po nečekaném direktu rychle probrala a začala útočit. Kapitán Škoda ale proti Rakovanovi neuspěl a jinou možnost na vyrovnání favorit neměl.

Moravané výborný taktickým výkonem přetlačili čtvrtfinalistu Evropské ligy a těsnou výhrou 1:0 se vrátil do hry o elitní šestku. Zlín zakončí základní část v sobotu na hřišti v Mladé Boleslavi.

Záložník Bylnice Radim Sucháček
Sucháček v derby pokřtil nové kopačky. Vstřelil vítězný gól

FORTUNA:LIGA, 29. kolo -

FC Fastav Zlín – SK Slavia Praha 1:0 (0:0)

Branky: 60. Adnan Džafić

Rozhodčí: Královec - Mokrusch, Hájek (Cieslar)

Žluté karty: Rakovan, Vyhnal, Poznar, Buchta, Hlinka – Škoda, Traoré

Diváci: 5672

Zlín: Rakovan – Hnaníček, Buchta, Gajić – Hlinka - L. Holík, Jiráček, Džafić (90+2. Bačo), Bartošák – Poznar (72. Železník), Vyhnal (86. Jakubov).

Slavia Praha: Kolář – Bořil, Ngadeu, Kúdela, Zelený (81. Olayinka) – Stoch (67. Van Buren), Traoré, Souček, Hušbauer, Baluta (61. Masopust) – Škoda.