Hlavní obsah

O Norrisovu trofej se ucházejí Burns, Giordano a obhájce Hedman

New York

Švédský hokejista Victor Hedman má možnost obhájit Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce NHL. Osmadvacetiletá opora Tampy Bay je mezi trojicí finalistů spolu s Kanaďany Brentem Burnsem ze San Jose a Markem Giordanem z Calgary. Majitel trofeje, o níž rozhoduje Asociace profesionálních hokejových novinářů, bude vyhlášen na slavnostním večeru v Las Vegas 19. června.

Foto: Sergei Belski, Reuters

Obránce Calgary Flames Mark Giordano.

Článek

Hedman je v nominaci na Norris Trophy potřetí za sebou a loni ji premiérově získal. V barvách suverénně nejlepšího týmu základní části NHL byl mezi obránci Lightning nejlepší s 12 góly, 42 asistencemi, 54 body, čtyřmi vítěznými góly a dvěma brankami v prodloužení ze 70 utkání. Minimálně deset branek vstřelil už v šesté sezoně za sebou. Hedman je se 418 body za 94 gólů a 324 asistencí z 696 duelů nejproduktivnějším bekem v historii Tampy Bay.

Čtyřiatřicetiletý Burns vládl v této sezoně obráncům s 83 body, 67 asistencemi, šesti vítěznými góly i s 300 střelami na branku. Jako první obránce v historii Sharks překonal hranici 60 asistencí v sezoně a povedlo se mu to v klubových dějinách jako teprve druhému hráči. Útočník Joe Thornton to dokázal sedmkrát. Norris Trophy už získal předloni.

O rok starší Giordano útočí na premiérový zisk této trofeje. Pokud by uspěl, stal by se teprve čtvrtým hráčem nad 35 let, které by se to povedlo. Nicklas Lidström to dokázal čtyřikrát, Doug Harvey třikrát a Al MacInnis jednou. Giordano byl se 74 body za 17 gólů a 57 asistencí ze 78 utkání druhým nejproduktivnějším bekem ligy.

Reklama