Sustainability neboli udržitelnost je buzzword posledních let, který se čím dál častěji začíná skloňovat i v cestování.

Uvědomělá ekoturistika má několik hlavních kritérií, která by mělo dané místo dodržovat. Jedněmi z hlavních klíčů jsou transparentnost (sledujte ocenění a certifikáty udržitelnosti), podpora komunity a ochrana přírody a volně žijících zvířat.

Udržitelné ubytování na cestách je zároveň investice do místní komunity a ekonomiky. Proto je spíš než po hotelových řetězcích a resortech prospěšnější ubytovat se v lokálních bed & breakfast, ať už je to jurta v horách, nebo chata u moře.

Dalším diskutovaným tématem udržitelného cestování je doprava a uhlíková stopa, kterou zanechávají letadla. Jestli se jí chcete vyhnout co nejvíce, nasedněte na kolo nebo skočte do vlaku a vydejte se po Česku.

Tady je několik míst, kde si odpočinete jak vy, tak vaše svědomí.

V posledních letech se v Česku víc a víc rozjíždí glamping, takže je mnoho míst, kde nemusíte dělat kompromis mezi pohodlím a udržitelností. Jestli jste vždycky chtěli zkusit, jaké to je, kempovat ve velkém stylu, můžete využít glamour stany, které zajišťuje například firma Glampuj. Ta vám cool stan upíchne přesně na místě, které si vyberete.

Jestli na dovolenou jedete s dětmi, asi největší radost jim uděláte domečky na stromech, které jsou součástí resortu Green Valley v Posázaví. Součástí každého domečku je venkovní dřevěná terasa a ráno se budete probouzet za zpěvu ptáků.

Green Valley

Na několik dní můžete bydlet taky v dřevěné chatičce na Dobčických rybníčcích nebo u řeky Želivky ve „včelíně“, kde budete odstřihnuti od elektřiny (i splachovacího záchodu). Ale zato si budete moct ulovit vlastní rybu k obědu.

Včelíny Želiv
Dobčické rybníčky

Pokud na dovolené preferujete přece jen trochu víc luxusu (a rybu naservírovanou na porcelánovém talíři), zabookujte si víkend v zeleném pětihvězdičkovém hotelu Chateau Mcely, který jako první v Česku splnil kritéria ministerstva životního prostředí. Na zámku vyrábějí i kosmetiku z vlastních zdrojů, takže si masáž užijete opravdu bez výčitek.

Chateau Mcely

Skvělou střední cestou je například boutique hotel Mezi Plůtky, kde vám majitelé naservírují večeři z místních zdrojů (na chuť pravých hřibů z beskydských lesů jen tak nezapomenete) a zchladit se můžete v přírodním bazénu s lekníny.

Mezi Plůtky

Přírodní koupací biotop – tedy koupaliště s přírodním systémem filtrace vody – najdete ve Dvoře Honětice, který vznikl rekonstrukcí historického zemědělského dvora.