O Velikonocích zemřelo na silnich nejméně pět lidí, nehod pod vlivem alkoholu policisté evidují 50

Více obětí než loni. Taková je bilance prodlouženého velikonočního víkendu na českých silnicích. Při nehodách zemřelo nejméně pět lidí, z toho tři motorkáři. Loni byly od Velkého pátku do Velikonočního pondělí oběti tři. Policie předpokládá, že proti loňsku rovněž stoupne počet nehod zaviněných pod vlivem alkoholu.

Praha (Aktualizováno: 17:54 22. 4. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopravní policie při kontrole (ilustrační ofot)

Dopravní policisté považují velikonoční svátky za jedno z nejrizikovějších období roku. (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Pět mrtvých na českých silnicích zaznamenala policie od pátku do nedělní půlnoci. „Týkalo se to zejména těch nejzranitelnějších účastníků, mezi pěti usmrcenými máme tři řidiče motocyklů, jednoho cyklistu a jednoho řidiče osobního automobilu,“ uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

V pondělí podle dosavadních informací do tragické bilance nikdo nepřibyl.

Půl promile? Alkohol za volant a řídítka nepatří, připomíná šéf dopravních policistů Tomáš Lerch

Číst článek

Nehod policie za první tři dny Velikonoc registruje 704, zranilo se při nich 230 lidí. „Ve srovnání s loňskými Velikonocemi je předpoklad, že dojde k nárůstu celkového počtu dopravních nehod, bohužel i jejich následků,“ uvedl šéf dopravní policie.

„Co se týče dopravních nehod pod vlivem alkoholu, tak jsme jich zaznamenali padesát,“ řekl Lerch ve vysílání Českého rozhlasu Plus s tím, že dosud má policie k dispozici údaje od pátku do nedělní půlnoci.

,Nejrizikovější období roku‘

Jednou z nedělních obětí nehod je řidič středního věku, který odpoledne mezi Mýtem a Strašicemi na Rokycansku narazil v osobním autě do stromu.

Půl promile? Alkohol za volant a řídítka nepatří, připomíná šéf dopravních policistů Tomáš Lerch

Číst článek

V sobotu v podvečer zemřel třiadvacetiletý motorkář v Karviné. Pravděpodobně ve vysoké rychlosti nezvládl průjezd zatáčkou a najel do plynové přípojky.

Dopravní policisté považují velikonoční svátky za jedno z nejrizikovějších období roku. Lidé často cestují za příbuznými na větší vzdálenosti a vyjíždějí také sváteční řidiči.

Policie se letos opět zaměřuje mimo jiné na zákaz požívání alkoholu a drog, ale také na pravidla bezpečného poutání v autech a používání dětských autosedaček. Rizikové z hlediska alkoholu za volantem bývá hlavně Velikonoční pondělí s tradiční pomlázkou.

Od roku 2000 byl dosud nejtragičtější velikonoční víkend v roce 2003, kdy zemřelo při nehodách 25 lidí. Tři oběti si dopravní nehody stejně jako loni vyžádaly v letech 2011 a 2013.

mkk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme