Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na okraji Plzně hoří les. Hasit pomáhá i vrtulník, požár se šíří v korunách stromů

Česko

  18:29
PLZEŇ - Desítky hasičů bojují s rozsáhlým požárem Chotíkovského lesa na severním okraji Plzně za sídlištěm Lochotín. Kouř je vidět ze všech stran Plzně. Hasit pomáhá vrtulník s bambivakem, plnicí stanoviště bylo zřízeno na stanici Košutka. Nikdo nebyl zraněn, obyvatelé Chotíkova ale musejí zavírat okna. Požár se šíří i v korunách stromů.
(ilustrační snímek) Lesní požár

(ilustrační snímek) Lesní požár foto: Reuters

V úterý bude vát silný vítr, zvýší se riziko vzniku požárů, varují meteorologové

Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu a žádají turisty a cyklisty, aby se nepohybovali po cyklostezkách a pěších trasách v lese pod vrchem Krkavec. „Na Lochotín zatím kouř nejde, spíše na Chotíkov. Požár monitorujeme, jsem v kontaktu s hasiči,“ řekla starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová. 

22.dubna 2019 v 17:51, příspěvek archivován: 22.dubna 2019 v 18:30

Na okraji Plzně mezi Krkavcem a Chotikovem hoří les. Podle prvního odhadu hoří les na ploše asi 600 krát 200 metrů a šíří se i do korun stromů. #plzen #pozar #pozarlesa #hasici #HASICIplzen

Starostka Chotíkova Eva Hirschfeldová uvedla, že místní musí zavírat okna, kouř je hodně cítit, i když už je trochu menší. „Máme uzavřenou jednu místní komunikaci na naše dva nové satelity (rodinných domků) Ovčín a Štuperk, protože tam projíždějí hasičské vozy. Vyhlásila jsem opakovaně rozhlasem, aby občané dbali zvýšené opatrnosti,“ řekla Hirschfeldová.

Podle České televize hoří na šesti hektarech plochy. Třetí požární poplachový stupeň bývá vyhlašován u požárů do kilometru čtverečního.

Obecní les v katastru obce Chotíkov hojne navštěvují místní, hlavně z Lochotína. „Tam se mohlo stát cokoliv, nějaký nedopalek,“ řekla Hirschfeldová. V České republice platí výstraha meteorologů před požáry kvůli suchému a teplému počasí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!