Na kraji Plzně vzplál les, plameny zasáhly dvanáct hektarů

Desítky hasičů od pondělního odpoledne zápasily s rozsáhlým požárem Chotíkovského lesa na severním okraji Plzně za sídlištěm Lochotín. Po šesté hodině se jim podařilo zastavit šíření ohně. Podle informací ČT plameny zasáhly plochu zhruba  dvanácti hektarů, předběžná škoda se odhaduje na 2 miliony korun. K hašení byl povolán i vrtulník s vakem na vodu, plnicí stanoviště bylo zřízeno na stanici Košutka. Požár už se přestal šířit po zemi i v korunách stromů.

Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu a obrátili se na turisty a cyklisty s žádostí, aby se nepohybovali po cyklostezkách a pěších trasách v lese pod vrchem Krkavec. „Je tu mnoho neukázněných ,čumilů‘, kteří si to fotí a natáčejí a komplikují zásah,“ řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Místo se nedá nijak uzavřít, lokalita je protkaná cyklostezkami.

Události: Hasiči zápasí s požárem lesa u Plzně (zdroj: ČT24)

Dvě hlavní ohniska se vytvořila kolem kóty 402 a kolem pramene Boleveckého potoka. „Největší plamenné hoření už je shozeno, už to jen doutná a jen místy vyleze plamínek,“ uvedl Petr Poncar po zhruba tříhodinovém zápase s plameny. Podle něj se plocha bude do hloubky prolévat dlouho, zřejmě až do rána.

Místo také ze vzduchu monitorují drony, které hasičům ukazují na další ložiska. Jednotky budou na místě minimálně do nočních hodin spíš do zítřejšího rána. Místo budou dál prolévat vodou, aby zabránili vzniku dalšího požáru.

Kouř míří směrem na obec Chotíkov. Starostka Eva Hirschfeldová uvedla, že místní musí zavírat okna, kouř je hodně cítit, i když už je trochu menší. Obecní les v katastru obce Chotíkov hojně navštěvují místní, hlavně z Lochotína. V České republice platí výstraha meteorologů před požáry kvůli suchému a teplému počasí.