Domácí odstartovali do utkání svižně, okamžitě získali tlak a přesilovku, velkou šanci však měl až Chmielewski ve čtvrté minutě, jehož bekhend skončil těsně mimo.

Liberec odpověděl tyčí Ševce po domácí nepovedené rozehrávce, brzy už ale vedl, neboť Kvapil v době trvání třineckého tlaku zúročil své rychlé nohy i šikovné ruce a z brejku skóroval. „Byla to čirá improvizace. Ovšem nacvičená. Pokusil jsem se reagovat na pohyb gólmana a hodit mu to mezi betony. Nějak to tam prošlo,“ rekapituloval svou trefu kanonýr Liberce.

Sdílená jízdní kola Nextbike, 15. dubna 2019 v Ostravě.
Sdílená kola dobývají kraj. Která města je pro své občany chtějí?

Ve druhé třetině hosté přidali a domácí zase neustávali v aktivitě. V přesilovce Liberce měli dokonce největší šanci, Cienciala ale napálil jen bránícího Šmída. Bílí Tygři přesně v polovině zápasu odmítli navýšit své vedení, když tutovku spálil Vlach.

Jeho spoluhráč Ordoš se pak natlačil před Hrubce, ale strážce třinecké svatyně skvěle zasáhl vyrážečkou.

Oceláři si připravili nejlepší možnou odpověď. Nejprve Cienciala doslova procedil puk mezi tyčí a Willovým betonem do branky, a pak v přesilovce udeřila produktivní dvojice Vrána – Růžička.

Oceláři (v bílém) si ve třetím finále poradili s Libercem.Zdroj: Petr Rubal

„Myslím, že jsme hráli slušně už v první třetině. Bylo důležité, abychom hráli pořád trpělivě, nezbavovali se puků a pak ty šance přijdou,“ říkal David Cienciala, jehož sólo přes celé hřiště nadchlo vyprodanou Werk Arenu. „Sjížděl jsem za naši branku pro puk, pak jsme na sebe jen mrkli s Musilem, nabral jsem rychlost a hned si řekl, že by to možná mohlo jít. Prvně jsem přemýšlel, že kličku protáhnu až do forhendu, ale rozmyslel jsem si to a nějak to tam plácnul,“ smál se po svém gólu Cienciala.

Třinec (v červeném) podlehl po boji Jihlavě.
Sympatický výkon aspoň na bod nestačil

Třetí část začala pro Oceláře nejlépe, jak mohla. Kapitán Adamský ujel všem, kdo měl ruce a nohy, a nechytatelně do vinklu překonal Willa – 3:1.

Tento gól určil ráz zbývajícím minutám. Liberec otevíral zadní vrátka čím dál víc a Oceláři mohli několikrát pojistit výsledek. Povedlo se jim to ale až při hostující power play do prázdné brány.

Hokejové finále číslo 3. Třinec (v bílém) bojoval doma proti Liberci.Zdroj: Petr Rubal

Trenér Bílých Tygrů Filip Pešán nemohl být s výkonem svých svěřenců spokojen: „Dneska bylo na ledě pouze jedno mužstvo. Sice jsme dlouhou dobu vedli, ale bylo to nezasloužené vedení. My se musíme do dalšího zápasu probrat, abychom mohli dál bojovat o pohár. Musíme si uvědomit, že finále není jen o nás, ale i o soupeři, který nám toho moc v prvním a dnešním zápase nedovolil.“

Ani liberecký obránce Ladislav Šmíd nezářil. „Je pravda, že jsme měli šance na 2:0 pro nás, ale i kdybychom vedli, pořád jsme nepředváděli to, co umíme. Nevím, co to s námi dneska bylo, vypadali jsme utahaně, nejely nám nohy. Bylo to takové mdlé. Vůbec jsme nehráli to, na co máme,“ zlobil se  bek se zkušenostmi z NHL.

To domácí trenér Václav Varaďa mohl hlavně chválit. „Myslím, že začátek jsme měli slušný. Malinko nás utlumilo to liberecké vedení, ale nepanikařili jsme. Kluci nic nebalili a neustále pracovali. Ve druhé třetině jsme si pomohli šťastným gólem, hned přidali druhý a pak už to kontrolovali. Byl to z naší strany velmi povedený výkon, ale zítra je nový den a Liberec proti nám určitě bude hrát jinak, než hrál dnes,“ varoval závěrem trenér Ocelářů.

Čtvrté utkání se hraje na tomtéž místě znovu od 17 hodin v úterý.

Oceláři Třinec – Bílí Tygři Liberec 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 36. Cienciala (Galvinš, Hrubec), 39. Martin Růžička (P. Vrána, Marcinko), 42. Adamský (Svačina), 58. Polanský (Svačina) – 10. M. Kvapil. Rozhodčí: Hodek, Kika – Ondráček, Hynek. Vyloučení: 3:8. Využití: 1:0. Diváci: 5400 (vyprodáno). Stav série: 2:1.

Třinec: Hrubec – Gernát, Roth, Galvinš, D. Musil, Husák, M. Doudera – Chmielewski, P. Vrána, Martin Růžička – Werek, Marcinko, Hrňa – Adamský, Polanský, Dravecký – Svačina, O. Kovařčík, M. Kovařčík – Cienciala. Trenér: Varaďa.

Liberec: Will – Derner, Kolmann, Šmíd, T. Hanousek, Ševc, Stříteský, Doherty – Birner, L. Hudáček, Lenc – M. Kvapil, Filippi, Valský – L. Krenželok, P. Jelínek, M. Zachar – J. Vlach, Redenbach, Ordoš. Trenér: Pešán.

Třinečtí hokejisté (v červeném) ovládli úvodní duel finále na ledě Liberce.
Finálový souboj začal výhrou Ocelářů
Třinec se v Liberci v pátek radoval jen jednou.
Oceláři v pátek padli. Přesilovky už tolik nešly