close

V posledních letech je borůvka kanadská (Vaccinium corymbosum) oblíbená nejen jako okrasný keř, pěstování se rozšířilo i kvůli konzumaci modrých plodů. Tato dřevina, též známá pod názvem brusnice chocholičnatá, dorůstá do výšky až 2 metrů a (jak už název napovídá) pochází ze Severní Ameriky.

Bílé až růžové květy borůvek se objevují koncem dubna a plody mají sytě  modrou, téměř fialovou barvu. Jsou velice sladké a plné vitamínu C. A co udělat proto, aby rostly i na vaší zahrádce?

Stanoviště

Borůvky můžete vysazovat během roku kdykoliv. Vhodný výběr stanoviště je důležitý. Milují vyšší vlhkost vzduchu, přesto by jejich místo mělo být slunné. Bez dostatku slunce vám borůvky nebudou plodit.

Půda musí být dostatečně kyselá, lehká a propustná. Pro výsadbu borůvek je dobré vykopat jim jámu, kam nasypete hlínu smíchanou s trochou rašeliny. Stejným substrátem borůvky zasypete. Průměr jámy je přibližně 80 cm a hloubka by měla být asi 40 cm. Vzdálenost keřů mezi sebou měla být asi 1 m. U výsadby borůvek se doporučuje mít více keřů. Samotný keř vám sice bude také plodit, ale při větším počtu keřů je úroda vyšší, borůvky více plodí.

Hnojení a zálivka

Hnojivo pro borůvky musí být určené pro kyselomilné rostliny. Půdu můžete prohnojit před výsadbou, ale v období  vegetace určitě na hnojivo nezapomeňte. Je důležité, aby hnojivo neobsahovalo chlór ani vápník.

Vhodná zálivka pro borůvky je dešťová voda. Je dobré, abyste se vyhýbali tvrdé vodě, která jim nesvědčí. Půdu kolem  keřů udržujte stále vlhkou. Borůvky můžete mulčovat, aby nevysychaly. Na vodu jsou dost náročné, zálivka před sklizní ovlivňuje kvalitu a velikost sladkých plodů.

Sklizeň

Plody sbírejte přibližně 10 dní po jejich zfialovění. Nejvíce plodný bývá keř kolem šestého roku, to můžete sklidit 2 kg borůvek z každého keře. Období sklizně trvá měsíc, borůvky nedozrávají všechny najednou.

Tags : kanadské borůvkyVaccinium corymbosum

The author Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Leave a Response