Proč to Andrej zase dal?

Featured Image

Na přelomu podzimu a zimy už to s Andrejem Babišem vypadalo doopravdy špatně. Ne snad s jeho zdravím, ale s jeho politickou kariérou. Čapí hnízdo, rozpory v koalici, rozhovor se synem AB ve Švýcarsku, to vše věštilo jeho brzký konec.

To bylo ještě v roce 2018. Teď je duben 2019, a Andrej Babiš dál vládne. Jak je to možné?

Předně, nedělám si o něm jakékoliv iluze a nejsem jeho obhájce. Co se týče Čapího hnízda, nepochybuji o tom, že to byla klasická „malá domů“ tedy dotační podvod, kdy AB jen využil situaci a nepředstavitelný bordel v rozdělování dotací a přihrál si “ z eráru do panského“ 50 mega. Rozhodně ale nebyl jediný, kdo to kdy udělal a také to nebyla zdaleka nejvyšší částka, kterou kdo vytáhnul z fondů EU neoprávněně.

A jeho činnost v StB? Samozřejmě, byl agentem Státní bezpečnosti. Musel být, neboť v seznamech StB byl každý pracovník PZO (podnik zahraničního obchodu). Tedy, téměř každý, kdo měl na něco vliv, byť ten vliv nemusel být příliš velký. Snad uklízečka a vrátný nebyl pod dohledem vševědoucí strany, a to si nejsem úplně jistý. Ale zas, v téže žumpě se pohybovali i např. pracovníci televize, rádií, piloti, letečtí dispečeři, ale i lékaři velkých nemocnic, režiséři, spisovatelé (Milan Kundera) atd. Takže zas nebyl až nic tak výjimečného a pokud nikoho nedostal do kriminálu, dalo by se nad tím přimhouřit oko. Za Husákova socialismu už nebyl režim zdaleka tak krutý jak v 50. letech. Byly rozhodně větší svině než on, třeba Vasil Bilak, před kterým měl vítr i Husák, nebo prokurátor Vaš, generál pohraničních vojsk Šádek, tedy ten, který nařídil střelbu do lidí prchající přes hranice nebo použití tzv. SUP-ů (samostatně útočící psi). To byla skutečná obersvině, kterým opovrhovali i mnozí vojáci z povolání. A vidíte, natáhl brka až v třiadevadesáti letech, do té doby užívající osobní důchod a byl pohřben s vojenskými poctami. Proti těmto „lidem“ není zas AB až tak těžký případ, tím spíše, že s estébáky čile kšeftoval i vrchní pravdoláskař Václav Havel. A nikdo z toho aféru nedělal. S komouši, práskači a estébáky jsme měli zatočit tak maximálně do deseti let pro revoluci, ale teď, v roce 2019? K smíchu, když ti největší grázlové jsou buďto pod drnem anebo se tam kvapem blíží.

Ale abych se vrátil zpět k Andreji Babišovi. Jeho politický konec nenastal a dokonce jeho popularita mírně posiluje. Jak je to možné? To jsou Češi skutečně tak hloupí, to se doopravdy nechají uplatit koblihou a jízdným grátis? Část populace určitě ano, ale to jistě není jen případ hnutí ANO. Jakožto existuje levicový populismus (tedy ten typu ČSSD – ANO) tak existuje i pravicový populismus. Např. naprosto lživé tvrzení ODS/TOP09 – snížíme daně, lidé budou mít více peněz, budou bohatší a sami se rozhodnou, kam je investovat, protože oni to ví, na rozdíl od státu, ví lépe.

V praxi je to samozřejmě blbost na kvadrát. To by musela v ČR fungovat centrálně řízená ekonomika s pevnými, centrálně určovanými cenami. V okamžiku, kdy lidé mají více peněz, startují i ceny, a to mnohdy (u nás téměř vždy) více, než je ono zvýšení mezd či zisků z podnikání. Efekt nižších daní je tedy jen krátkodobý. Dlouhodobý, velmi špatný, efekt je ten, že se znehodnocují úspory v bankách či dluhopisech a naopak, zhodnocují dluhy, pokud jsou za nějaký přijatelný úrok (ne lichva u Home credit). Tedy, poškodím střádaly a upřednostním dlužníky. To není moc pravicové. Navíc mezi daňovým zatížením a životní úrovní neexistuje žádná pevně daná souvislost. Jsou státy s vysokými daněmi a vysokou životní úrovní a naopak, státy s nízkými daněmi a chudými obyvateli. Samozřejmě, výjimku tvoří ropné emiráty, ale to je jiná kapitola ekonomiky. Není totiž důležité, kolik stát vybere, ale kolik se toho po cestě od občana a firem (daně) zpět k občanovi a firmám ztratí (infrastruktura, bezpečnost, školství atd.). Tedy, kolik se toho stačí rozkrást. Učeně se tomu říká efektivita státní a místní správy. Ta je u nás spíše špatná, ale jsou na tom státy, kde je to ještě hroší.

O fantaskních slibech ultralevičáků Pirátů (už se začínají pěkně vybarvovat) ani nemluvě. Takže každá politická strana či hnutí má určité procento voličů, kteří se nechají opít rohlíkem (koblihou, marihuanou, penězi, nízkými daněmi atd.) a hodí lístek do urny, aniž by hlouběji přemýšleli, jak moc jsou sliby té či oné strany reálné.

Proč tedy věříme stále AB? Nevěříme, ale – v současné době není v ČR jiná politická síla, která by byla schopna vládnout „lépe“. Slovíčko lépe dávám úmyslně do uvozovek, protože si myslím, že AB nevládne moc dobře a jeho ministři ještě hůře. To by ale vydalo na samostatný článek.

Za druhé, maléry AB řadu lidí nechává chladným, protože:

  1. Někomu je to jedno. Mnozí to skutečně mají na háku a říkají si – no tak měl kliku a odvahu a nahrabal si, co já s tím? Z mojí šrajtofle to nebylo, a kdyby tam nebyl on, nahrabala by si někdo jiný. Není to moc morální, nicméně, je to pragmatický názor.
  2. Někdo věří na komplot. Strany a kritici AB si musí uvědomit, že tady prach už dávno vystříleli. Něco podobného zde už bylo mnohokrát. Pro připomenutí: Kubiceho zpráva, aféra kolem úplatků Daniela Bárty, Jana Naďová-Nečasová, Sarajevský atentát, pro pamětníky třeba Aféra Bartončík atd. A co se vyřešilo? Nic. Bylo toho prostě dost na to, aby tady metoda přestala být účinná. Tím spíše, že se kauza Čapí hnízdo objevila až v okamžiku, kdy začal být AB nebezpečně populární díky přebytkovému rozpočtu. A že by předseda ČSSD Sobotka nevěděl, že AB asi nebude křišťálově čistý? Tomu, doufám, snad nevěří nikdo, tím spíše Sobotka, namočený do kauzy OKD až po uši.
  3. ANO, je to podvodník, ale – byli to ostatní lepší? To nikdo neví, a co si budeme povídat, za Andreje se má řada obyvatel lépe. Netvrdím, že je to jeho zásluha, konjunktura vládne celé Evropě, ale – vysvětlete to někomu. A potom, předchozí tzv. pravicové koalice se chovali k určitým skupinám obyvatelstva skutečně dost špatně, k důchodcům přímo zhovadile.

 

 

Je třeba si uvědomit, že hnutí ANO vytvořily právě ostatní strany, resp. jejich neschopnost a hrabivost. Jistě si vzpomínáme na pány Hřebíčka a jeho zázračného zbohatnutí, na Rittiga, Janouška, Pavlíka Béma, malého vinaře (Rath), motokáře Alexandra Nováka, na Kalouska a jeho mrtvého švagra, na arizonskou pěnici a její kšefty na MO, na Bakalu a jeho gang (Sobotky). Tito lidé (a mnozí jiní) Babišovy nejen že cestu k moci vydláždili, ale i vyspárovali a vysypali květy přesně tak, jak to bylo v notoricky známé scéně z pohádky Pyšná princezna. Rovněž tolik proklamovaná podpora malých a středních podnikatelů byla u pravice jen a jen na papíře. Mnoho mých známých a spolužáků se do této kategorie počítá, a těmto řečem se jen a jen smějí, protože už nemají ani náladu si odplivnout. Konec konců, poměrně velkorysé výdajové paušály zavedla až vláda ČSSD, nikoliv pravice. A vyšší daně na živnostníky chystal i bratr Kalousek. Jak rád by byl, kdyby toto video nadobro zmizelo ze světa.

Leč, co internet schvátí, nikdo nenavrátí.

Má Babiš v současné době v politice konkurenci? Nemá, a to je jeho štěstí a naše smůla, ale – je to jeho vinna? Jistě že ne, jen využil situace, kterou mu ostatní strany připravily. Nelze se tedy moc divit, že volby vyhrála nejdříve ČSSD a poté ANO.

  • ODS – strana s velmi slabým předsedou, který jen mele, co všechno by se dalo udělat lépe. Na otázku, proč to ODS neudělala v době, kdy byla u moci, ovšem odpovědět nedokáže. Po celkem dobrém výsledku v posledních volbách navíc ODS připomněla, proč je značnou části veřejností brána jaké stranou mafiánů. Setkání senátora za ODS s Rittigem, Ivan Langer ve funkci v Olomouci, to vše není pro vzmáhající se ODS moc dobrá reklama. Pravda, Langer byl poté z funkce odvolán, ale nikoliv pro svoji minulost, ale pro jakési formální nedostatky při jeho volbě. Pro osvěžení paměti, Langera ze sněmovny nedostala opozice, ale voliči ODS, kteří už se na tu (samice od vepře domácího) nemohli dívat, a potupně ho vykroužkovali z prvního místa olomoucké kandidátky. Kdo bydlí v Olomouci a okolí, dobře ví, proč se tak stalo. Může existovat ještě důraznější vzkaz voličstva, že tohoto člověka prostě nechceme? Rovněž falešný a prázdný topol dopadl v prezidentských volbách jak sedláci u Chlumce (4,3%), i to by mělo současnému předsedovi ODS napovědět, kudu cesta nevede. Leč, je to marný, je to marný… je to marný. Místo toho bouchl do stolu v nepravou chvíli (Klaus mladší). Vzhledem k tomu, že členem ODS je třeba Novotný, proslulý výroky za daleko za hranou zákona (o slušnosti ani nemluvě), nevím, proč Klaus mladší tolik vadil. I známý hulvát Miloš Zeman musí blednou závistí nad tak bohatým slovníkem. Lůza, vychcípat, mongoloidé, hovno, atd. Ano, to je Nová ODS. Jinak, proč byl VK mladší odejit, víme všichni. Začal být pro pana Fialu nebezpečný konkurent.
  • Piráti – levičáci, eurohujeři, znárodňovači, práskači. Miláčci vítačů, sprejerů a fetek. A také věčných studentů zbytečných oborů, lidí žijící z dotací a grantů, generových specialistů. Naprosto neužitečný živočišný druh.  Snad i komouši, a to je fakt nemám rád, jsou pro společnost větším přínosem. Ale z cizích peněz nebo rodičovských žije v současné době stále více mladých lidí (a nežije si špatně), takže lze předpokládat, že akcie Pirátů budou stále stoupat. V Praze určitě. Konkurence pro Babiše to ale není. Bůh s námi, kdyby byla.
  • TOP 09 – strana eurohujerů, vítačů, apod.  Věčně nalitého Kalouska, který byl schopný nechat postavit cisternu s kerosinem za letadlo (skutečně „výhřez“ civilizované západní evropské politiky) vystřídal podrazák Pospíšil, který ani pořádně neví, na které židli má sedět, jestli na té pražské nebo bruselské. Zřejmě bude pro tu židli, před kterou je plnější koryto. Pro Babiše malá konkurence, tím spíš, že Brusel je v současné době v ČR populární asi tak, jako byla za Husáka Moskva.
  • KDU-ČSL – Okopávači kotníků, pro prachy schopných udělat skoro cokoliv. Již moje silně věřící babička tvrdila, že jsou to Jidáši. A měla svatou pravdu.
  • Okamura – poměrně značně vyhraněná strana, která má dobré volební výsledky (navzdory všem průzkumům), ale pro AB konkurencí rovněž není.
  • ČSSD – strana v rozkladu, které nemá silného předsedy. Styl jejich vládnutí do značné míry převzala právě ANO.

 

Ostatní strany snad nemá cenu ani jmenovat. Podtrženo, sečteno, v současné době nemá Andrej Babiš konkurenta, a jak to vypadá, po roztržkách v ostatních stranách ani mít nebude. Pravice se začíná drolit, většinu levicových voličů převzala právě ANO, což se nelze divit, když si vzpomeneme na experimenty a přešlapy za vlády pravice nebo na slizkost ČSSD.

Co s tím? Věčná kritika a plivání na Andreje Babiše voliče natolik otrávily, že jsou proti tomu imunní. Tudy tedy cesta nevede.

Samozřejmě, je svatá povinnost opozice kritizovat vládnoucí strany, ale když to zabere 5/4 jejich předvolebního portfolia jako u posledních voleb, je to kontraproduktivní.

Byl by třeba především silný vůdce, který by byl schopen nabídnout reálnou pravicovou (nebo levicovou) politiku a zároveň se vypořádat s minulostí. Což žádná strana zatím neudělala. Strany spíše spoléhají na to, že se nad „záseky“ jejich straníků zavřou vody minulosti. To ale trvá velmi, velmi dlouho a v době internetu je to v podstatě nemožné.

Kdyby před volbami předseda ODS pan Fiala místo vypočítávání hříchů Andreje Babiše třísknul do stolu a nechal nemilosrdně vyházet členy, kteří ODS zostudili, jistě by dopadl daleko lépe. Jenže, na to neměl odvahu a snad i pro to se řada lidí bojí ODS volit. Ne pro to, že by Fiala byl špatný nebo zkorumpovaný, ale pro to, že ho považují za loutku v rukou kmotrů. Mezi námi, já také. A chceme volit loutky?

Ani spoléhání na to, že případná krize zlomí ANO vaz, není moc dobrý nápad. Je to s ní jako s elektromobilitou, už dávno tady měla být, a pořád nic. A vzpomínáte na předešlou krizi, na to jak se ministři financí snažili zdanit důchodce, odstranit daňové zvýhodnění na stravenky atd. s odůvodněním, že výjimek z daní má být co nejméně (správně!)? Fajn, ale… potom přišli – nedaněné korunové dluhopisy – nebo podvody s lihem, kterých si žádný celník nevšiml do té doby, než začali umírat lidé.

Ani v době krize tedy pravicová koalice moc pravicově nejednala a šetřila spíše symbolicky. Velké kšefty, včetně toho dotačního pro solární barony a biopalivového pro Andreje Babiše zůstaly.

Přestat si namlouvat, že společný nepřítel, momentálně AB, překlene všechny názorové rozdíly, mnohdy propastné rozdíly, na které nyní dojíždí koalice na magistrátu v Praze. Ne, ani tady to není cesta o odstranění hnutí ANO.

A co tedy cesta je?

Odstranit ty, co dotyčnou stranu nebo hnutí poškodili. Přiznat chyby, kterých se strana dopustila.

Sestavit reálný program bez neustálého vyhrožování utahováním opasků.

Kritizovat ostatní jen tehdy, kdy je to nezbytně nutné (tedy nezaobírat se příliš chybami druhých).

Nesnažit se vše bojkotovat.

Přestat za všechno vinit EU, i když z této studnice moudrosti toho skutečně v poslední době moc dobrého nevzešlo. Ano, je pravda, že nás staré státy EU pokládají za méněcenné, to je bez diskuze.  Ovšem, ruku na srdce, nedáváme jim k tomu až příliš často sami příčinu? Byl opulentní pohřeb kolotočáře Kočky (a sešlost štětek a kurevníků tamtéž) skutečně něco, co patří do moderní Evropy roku 2018?

Přestat strašit katastrofickými scénáři a neustále vytahovat to, jak za všechno mohou komunisté. Je 30 let po revoluci.

Jenže, která strana na to v současné době má? Andrej Babiš se nám líbit nemusí, nemusí se nám ani líbit styl jeho vládnutí a to, že je trestně stíhán. Ale rozhoduje vždy jen volič. A ten dal pravici šancí více jak dost.

 


22.04.2019 TomTom


Související články:


12345 (228x známkováno, průměr: 2,46 z 5)
19 949x přečteno
Updatováno: 22.4.2019 — 22:07
D-FENS © 2017