Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máte větší pozemek a nechce se vám sekat tráva? Pořiďte si lamu

Lama krotká a lama alpaka jsou stále oblíbenější díky svojí nenáročnosti a všestrannosti. Jejich chov je poměrně snadný, a navíc jsou to při správné výchově většinou klidná a trpělivá zvířata. Lama se proto skvěle hodí i pro začátečníky, kteří se ohlíží po vhodném spásači trávy.
Lama má přední zuby pouze na dolní čelisti.

Lama má přední zuby pouze na dolní čelisti. | foto: Pixabay.com

Lamy jsou velbloudovití sudokopytníci, kteří pochází z jižní Ameriky. Jsou domestikovány více než pět tisíc let. Jsou to velmi odolná zvířata přizpůsobená k životu v nehostinných podmínkách hor. 

V jejich domovině se využívají především pro maso, kůži a vlnu. K rodu lama náleží čtyři druhy – dva z nich jsou zdomestikované (lama krotká a lama alpaka) a dva divoké (lama vikuňa a lama guanako).

Lama krotká je se svojí výškou 110 až 150 cm v kohoutku největší ze všech druhů lam. V dospělosti může samec vážit 150 až 170 kg, samice pak 100 až 150 kg. 

Oproti ní je lama alpaka menší, kohoutková výška dosahuje 75 až 90 cm. Hmotnost dospělých samců může být až 80 kg, u samic pak kolem 55 kg. Alpaka připomíná tvarem těla spíše ovci a na rozdíl od lamy krotké je výrazně jemnější.

Jednou ze spokojených majitelů lam krotkých je Tereza Hladká. Malou skupinku čítající prozatím tři kousky vlastní teprve třetím rokem a nemůže si ji vynachválit. 

„Máme větší pozemek a hledali jsme zvíře, které bude nenáročné na chov a bude spásat trávu. Měli jsme dvanáct kamerunských ovcí, ale vadilo nám, že jsou všude výkaly, nespásají úplně všechno a také dost bečí. Lama proto byla nakonec jasná a hlavně pro nás ta správná volba.“

Všestrannost je její druhé jméno

Chovatelé se mohou těšit, že jim lama přinese výrazný užitek. Nejen kvůli vlně, která je velmi hřejivá, zužitkují i výkaly ve formě hnojiva, které navíc po vysušení poslouží jako topivo s dlouhou výhřevností.

Lamí plivance

Obrana lamy spočívá především v plivání na narušitele, které je ve skutečnosti zapáchajícím obsahem jejího žaludku. Tento obranný mechanismus však zároveň slouží i jako komunikační prostředek mezi jednotlivými členy stáda. Zejména samice na sebe plivou velmi často. 

Proč? Místo toho, aby se lamy vzájemně fyzicky napadaly a kopaly kvůli postavení a ujasňování hierarchie, využívají tuto elegantnější formu řešení konfliktů .

Je to samozřejmě skvělá „živá sekačka“, která pečlivě spásá veškerou trávu. Lama se také využívá jako zdroj masa a kůže a dále jako nosič břemene. „Unesou až 70 kg,“ doplňuje Hladká.

Všestrannost lamy se projevuje i v oblasti výcviku. „Lamy jsou velmi inteligentní. Dají se trénovat na parkuru stejně jako koně. Dokážou se například naučit chodit po lávce a podlézat nebo skákat přes překážky,“ popisuje chovatelka.

S lamou si dokonce můžete vyjít i na vycházku jako s pejskem. „S lamami chodíme na procházky na vodítku, mají to rády,“ doplňuje majitelka.

V rámci agroturistiky se tak rozmáhá i lamatrekking.

A pokud jsou lamy správně vychovávány již od malička, nechají se bez problému hladit, česat i krmit z ruky. „Jsou to klidná zvířata vhodná i k dětem. Právě proto se trpělivé lamy využívají i k takzvané lamoterapii a to zejména pro nemocné děti,“ popisuje chovatelka.

11. ledna 2015

K ostatním zvířatům jsou lamy většinou tolerantní. „Všeobecně se snesou víceméně s každým zvířetem. Nevadí jim slepice ani psi. Původně jsme měli již zmiňované kamerunské ovce a jednoho lamího samce, který se přizpůsobil jejich stádu. Ve stádu smí být pouze jeden samec, jinak proti sobě bojují. Dokud se jedná o mláďata, dokážou se snést zhruba do půl roku života, pak se stávají konkurencí. Většinou se proto chovají samice s jedním samcem. Stádo ale vždy vede samice a samec je jen jako doplněk,“ vysvětluje Tereza Hladká.

Lamí ubikace může být decentní

Lamám stačí jednoduchý přístřešek se třemi bočnicemi. Potřebují mít o všem přehled a rády se dívají ven. Jsou odolné vůči chladnému počasí, není potřeba se bát, že by jim v jednoduchém přístřešku byla zima. 

K přístřešku by měl být připojen větší výběh, kde budou lamy moci trávit čas přes den. Ohrazení se doporučuje kovové či elektrický ohradník. Jelikož jsou lamy vášnivé pozorovatelky a mají potřebu neustále hlídat své okolí, je vhodné, aby v jejich výběhu byl nějaký vyšší bod. „Měly by mít nějaký vrcholek, jelikož mají rádi přehled,“ doplňuje chovatelka.

Zajímavosti a fakta o lamách

  • Na rozdíl od ovcí a koz lamy téměř neničí půdní pokryv díky jejich mozolnatým kopýtkům.
  • Lamy se dožívají 15 až 20 let.
  • Mají velmi kvalitní vlnu, která by se měla stříhat jedenkrát za rok nejlépe na délku 3 cm.
  • Produkce vlny u lamy krotké činí 2 kg ročně, u lamy alpaky pak 2 až 3 kg.
  • Kontrola paznehtů by se měla provádět minimálně jedenkrát ročně.
  • Lama má přední zuby pouze na dolní čelisti.
  • Lamy vydrží delší dobu bez vody. Nicméně, nedoporučuje se cíleně omezovat přísun vody.
  • U lam se může projevit agresivita často způsobená dřívějším špatným zacházením či nesprávnou výchovou, a to zejména u samců. Zde se pak doporučuje provést kastraci.

Lamy se chodí vyprazdňovat na jedno místo. „Většinou je se toto místo nachází někde v rohu výběhu. Podestýlku v domečku pak mají díky tomuto WC čistou a není potřeba ji tak často kydat,“ vysvětluje Hladká.

Nejdůležitější složkou potravy lam je pastva a seno, rády pojídají také listy ze stromů a kůru. Přes zimu pak dostávají sušené seno, jež je součástí stravy i v létě, aby neměly průjem z mokré čerstvé trávy. 

Na zimu jsou vhodné i speciální krmné směsi pro lamy s vitamíny. „Jako pamlsek je uplácíme jablíčkem, mrkví nebo salátem. K dispozici mají neomezeně i minerální liz,“ popisuje chovatelka.

Podle Terezy Hladké je denní péče o lamy prostá. „Denně kontrolujeme, jestli mají dostatek vody (máme svod dešťovky do koryta). Poté zkontrolujeme, zda není porušená ohrada. V podstatě můžeme odjet na víkend a nemusíme zajišťovat žádné hlídání. Jsou to samostatná zvířata,“ vysvětluje.

Český klub chovatelů lam a alpak

V Česku existuje oficiální klub chovatelů lam a alpak. Mimo jiné se zde vede evidence jednotlivých kusů, čímž se zabraňuje blízké příbuzenské plemenitbě. „V případě blízkého příbuzenského vztahu je nebezpečí špatně vyvinutých jedinců, kteří většinou zemřou nebo nejsou ve správné kondici. Klub také eviduje veterináře, kteří se dokážou správně postarat o lamu,“ vysvětluje Tereza Hladká.

Ceny u obou druhů se různí. Cena samičky lamy krotké se pohybuje kolem 20 až 25 tisíc Kč, cena u samce je nižší – pohybuje se kolem 5 až 15 tisíc Kč. Cena lamy alpaky je pak kolem 30 tisíc Kč za kus.

Podívejte se, jak chovají lamu, která s nimi spí i v posteli.

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Gorilák Kisumu se v pražské zoo činí. Narodil se mu letos už druhý potomek

12. dubna 2024  6:45,  aktualizováno  15:13

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podkroví se v létě může proměnit v peklo. Jak udržet snesitelnou teplotu

15. dubna 2024

Podkroví nabízí nevšední prostor, kde může být velmi příjemné trávit čas. Někteří mají pod střechou...

Vybírejte nejroztomilejší dubnové kočky a psy. Rozdělí si krmivo za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  15.4 9:14

Hlasování v dubnovém kole čtenářské fotografické soutěže o nejroztomilejší psy a kočky je tu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Jako dítě miloval Bajaju. Dnes vyrábí zbraně a díky šermu žije v minulosti

19. dubna 2024

Na hradech a zámcích či ve filmech, jako je třeba pohádkový Bajaja, ho fascinovali šermíři, a tak...

Senoseče letos budou zřejmě dřív. Ochránci srnčat se bojí zmařených životů

18. dubna 2024

Vzhledem k tomu, že letošní zemědělský rok začal dříve, předpokládá se, že i senoseč přijde v...

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...