Duben

Press: Detektivové od Nejsvětější Trojice jdou do finále

Vydáno dne 23.04.2019
Melíšková a Majer ve zběsilém závodě s časem pod režijním vedením Jana Hřebejka! Takže nejde o pokračování tohoto bijáku s Van Dammem!!!
Mají tři dny, aby odhalili sériového vraha, než zemřou další oběti. Detektivové od Nejsvětější Trojice řeší poslední případ. Na jeho pozadí odhalí i svůj soukromý život. V hlavních rolích se kromě již známých postav - Kláry Melíškové, Stanislava Majera či Miroslava Krobota - objeví také Táňa Pauhofová, Igor Orozovič a Michal Isteník. První díl Živých terčů uvede ČT1 v neděli 28. dubna ve 20 hodin.

Živé terče, stejně jako předchozí Vodník, trochu překračují vymezené žánrové hranice. Přes v jádru vážné téma přinášejí více nadhledu a humoru. Věřím, že i díky tomu bude závěrečná trilogie kvalitní a divácky vděčnou tečkou za celou sérií Detektivů od Nejsvětější Trojice,“ komentuje kreativní producent Jan Lekeš.

Specifické na celém projektu je, že se na každé části podepsal odlišný přístup režiséra. Zároveň se v každé minisérii klade důraz na jiné postavy. Například v Živých terčích jsem se zaměřil převážně na osudy obětí a podezřelých,“ dodává Jan Hřebejk, který se v průběhu natáčení střídal s Viktorem Taušem. Dramatický děj navázaný na vyšetřovaný případ se odehrává mezi bývalými spolužáky z Univerzity Palackého v Olomouci, nyní společensky etablovanými pětatřicátníky: podnikatelem, doktorem, náměstkem primátora, jeho manželkou a dobře situovaným rentiérem. „Naše postavy procházejí postupným vývojem. Z mladých a nadějných absolventů se vlivem nehody a života, který vedou, stávají cyničtí a krutí hráči,“ popisuje Táňa Pauhofová.   

Poslední část Detektivů od Nejsvětější Trojice se zaměří i na soukromí hlavních postav, jednou z dějových linek bude milostný vztah majorky Výrové s Mojmírem Rovenským, kterého ztvárnil Viktor Preiss. „Do Viktora Preisse jsem byla zamilovaná jako holka, když hrál v Nemocnici na kraji města. Tehdy by mě ani ve snu nenapadlo, že budu herečka a že se s panem Preissem potkáme jako kolegové a ještě v tak blízkém vztahu,“ říká Klára Melíšková.

Živé terče jsou televizní minisérii o třech dílech, přičemž je třeba vidět všechny tři, neboť na sebe navazují. Začínáme v roce 2006, kdy některé z důležitých postav skončily školu. Deset roků poté se bude řešit rozvod a majetkové vyrovnání (ona chce, aby platil alimenty ne za děti, ale jako újmu za společné roky) a vraždy bývalých spolužáků, které přejeli jejich vlastním autem. Soudící se spolužák a zároveň ambiciózní náměstek, který ne všechen svůj majetek nabyl legální cestou, má otce soudce, který chodí s policajtkou Výrovou, což by taky mohlo sehrát důležitou úlohu. Jedná se o uvěřitelně zahrané televizní dílo (nejen od Kláry Melíškové, Stanislava Majera a samozřejmě Táni Pauhofové), které ale doplácí na jedné straně na vizuální stránku a kamerové kompozice, ačkoliv faktem zůstává, že pro TV jsou důležitější slova. A z tohoto pohledu se příběh možná zbytečně větví a komplikuje (každý díl bude mít přes hodinu. Ne všechny postavy tady mají své opodstatnění, a i proto bude zajímavé sledovat, jak Živé terče obstojí v té současné záplavě detektivek.

FOTO: ceskatelevize.cz
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz