Předdůchod – pro koho je a vyplatí se?

Předdůchod je jedna z možností, kterou může využít nastávající důchodce, pokud se mu nechce čekat na penzi řádnou. Není to však jen tak. Může to mít výhody i nevýhody a také se musí splnit všechny podmínky. Dnes se na tento institut podíváme.

Doba spoření a věk

Prvními podmínkami jsou právě výše jmenované. První je ale důležité upozornit, že se nejedná o předčasný důchod. Předdůchod je odlišný v tom, že se váže na účast v doplňkovém penzijním spoření. Pokud tedy chcete tuto penzi čerpat, musíte jej mít sjednané u některé ze zdejších penzijních společností. Navíc musí uběhnout doba od uzavření smlouvy, která nebude nižší než 60 měsíců, tedy pět let. Druhá podmínka se týká věku penzisty, který by rád pobíral předdůchod. Nemusíte splňovat věk, který je vám určen pro řádnou penzi, avšak i zde je věkové omezení. Musí to být maximálně pět let před dosažením řádného důchodového věku.

Vlastní prostředky

Dvě výše popsané podmínky však nejsou jediné. Musíte mít zároveň v doplňkovém penzijním spoření našetřený určitý minimální obnos peněz. Zákon totiž stanovuje, že měsíční částka z předdůchodu musí být minimálně 30 % průměrné mzdy. Sumy jsou tak následovné:

a)       předdůchod na 2 roky – 224 820 Kč,

b)      předdůchod na 3 roky – 337 230 Kč,

c)       předdůchod na 4 roky – 449 640 Kč,

d)      předdůchod na 5 let – 562 050 Kč.

Předdůchod nekrátí penzi

Největší výhodou oproti předčasnému důchodu je určitě to, že rozhodnutí jít do penze dříve nemá vliv na budoucí penzi řádnou. Navíc ani fakticky neovlivní výpočet budoucího starobního důchodu, protože doba, po kterou předdůchod čerpáte je takzvanou dobou vyloučenou. Má se tedy za to, že člověk nemá příjmy z výdělečné činnosti, a tak se nezhoršuje průměrný výdělek, což je oproti předčasnému důchodu jasná výhoda. V jeho případě totiž musíte počítat s krácením, které bude již po celou dobu vašeho pobírání důchodu.

Honza Mikulín

Peníze mě vždy zajímaly, nyní o nich mohu psát. Rád vám mnohé prozradím.