Exkluzivní průzkum: Vstup Česka do EU vnímá po patnácti letech pozitivně přes šedesát procent Čechů

Už za týden – 1. května – si Česko připomene patnácté výročí vstupu do Evropské unie. Tehdejší krok s odstupem hodnotí pozitivně přes šedesát procent Čechů, vyplývá z exkluzivního průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Členství v unii se naopak nevyplatilo podle třiceti procent dotázaných.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Dle průzkumu je příznivců členství v unii výrazně víc mezi mladými lidmi a vysokoškoláky. Ilustrační foto | Foto: Akton | Zdroj: Wikimedia Commons

Přes osmdesát procent z dotázaných oceňuje, že díky členství v Evropské unii mohou Češi jednoduše najít práci i v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vstup Česka do Evropské unie vnímá s odstupem 15 let pozitivně přes 60 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Téma Zdenky Trachtové

„To znamená společný pracovní trh – pokud vezmeme součet obou pozitivních odpovědí. Pokud vezmeme odpověď rozhodně přínosné, tak se na první místo dostává možnost cestování bez víz a kontrol na hranicích,“ přiblížila Radiožurnálu socioložka Medianu Blanka Vančurová.

Přes tři čtvrtiny dotázaných oceňují možnost nakupovat bez celní přirážky. „Na dalším místě vnímaných přínosů jsou evropské dotace,“ říká Vančurová.

„Dotace vnímá pozitivně sedmdesát procent dotázaných a cenu volání do zahraničí 66 procent. To znamená, že více než dvě třetiny dotázaných – i těch, kteří nesouhlasí, nebo si nemyslí, že je dopad vstupu pozitivní – vlastně jednotlivé oblasti hodnotí pozitivně,“ dodává.

Negativně vnímá vstup do Evropské unie třicet procent respondentů průzkumu Median. | Zdroj: Median

Levice vs. pravice

Negativně vnímá vstup do Evropské unie třicet procent respondentů, přičemž euroskeptiků je nejvíc mezi voliči levicových stran a mezi lidmi, kteří k volbám nechodí.

Exkluzivní průzkum: lidé nejvíc kritizují Ťoka a Novákovou, obstáli ministři Schillerová a Vojtěch

Číst článek

Opačný trend je u pravice. „Pozitivně hodnotí vstup Česka do Evropské unie hlavně pravicová opozice, to znamená voliči ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN. Jejich voliči se v 84 procentech domnívají, že to má na Česko pozitivní vliv,“ vysvětluje socioložka.

Kladně hodnotí členství v unii i sedmdesát procent voličů vládního hnutí ANO.

Výrazně víc příznivců má členství v EU mezi mladými lidmi a vysokoškoláky. Se stoupajícím věkem se podíl kladného hodnocení snižuje.

Mezi nejčastěji zmiňované výhody vstupu do unie patří možnost cestování bez kontrol na hranicích. | Zdroj: Median

Průzkum provedla agentura Median ve dnech 15. a 16. dubna na reprezentativním vzorku 1046 respondentů starších 18 let. Náhodná statistická odchylka činí +/- 1,5 procentního bodu u postojů, které zastává 5 % respondentů. A až +/- 3,5 procentního bodu u postojů, které zastává 50 % respondentů.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme