Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sedm eurolídrů čeká „grilování“ v Blesku. Komu dopřejete plat přes 220 tisíc?

Autor: Blesk Zprávy - 
23. dubna 2019
05:20

Rozhodují o našich životech a berou za to přes 220 tisíc korun měsíčně jen v základním platu. Řeč je o europoslancích, které za měsíc čekají volby. V nich vybereme, koho pošleme na pět let do 21 křesel vyhrazených pro Česko. Abyste měli volbu snadnější, připravily pro vás Blesk Zprávy seriál rozhovorů se sedmi lídry, jejichž strany a hnutí mají papírově největší šanci dostat své zástupce do Bruselu. Téma eurovoleb nabídneme každé úterý a čtvrtek od 15 hodin až do 16. května v pořadu Epicentrum.

Pozvánku do Epicentra dostali Piráti, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN, komunisté a lidovci. „Vycházeli jsme z průzkumu preferencí, který pro nás vypracovala agentura Phoenix Research a kde začal sběr dat po uzavření soupisky kandidujících subjektů na ministerstvu vnitra,“ zmínil vedoucí Blesk Zpráv Jan Kálal.

To byl klíč, kterým Blesk Zprávy vybraly výslednou sedmičku z celkem 40 kandidujících stran a hnutí. „K šesti uskupením s podporou nad pětiprocentní hranicí jsme přidali KDU-ČSL jako první subjekt „pod čarou“, abychom zohlednili možnou statistickou chybu,“ připojil Kálal.

Volby do parlamentu a průzkum pro Blesk Zprávy od Phoenix Research (březen/duben 2019) Volby do parlamentu a průzkum pro Blesk Zprávy od Phoenix Research (březen/duben 2019) | Blesk - Jarmila Hluchá a Phoenix Research

Strany a hnutí dostaly na výběr dvě možnosti: buď může do studia přijít lídr kandidátky, nebo ho zastoupí z dalších lidí v pořadí nejvýše postavená žena. „Chtěli jsme otevřít politiku, která je v Česku zatím spíše mužská záležitost, víc něžnému pohlaví. Všichni oslovení k nám nakonec do horkého křesla posílají jedničku kandidátky. Z žen se tak před kamerou objeví lídryně ANO a komunistů,“ dodal vedoucí Blesk Zpráv.

O dvojí kvalitě potravin i drahých mobilních datech

Politiků se budeme ptát na to, co Čechy nejvíce zajímá – co chtějí například udělat s nadále problematickou dvojí kvalitou potravin, která je pro tuzemské občany už palčivějším tématem než třeba migrační krize. Češi se také odmítají smířit s tím, že mají dál platit jedny z nejvyšších cen za mobilní data v EU. Adepty do europarlamentu, z nichž většina obhajuje svůj mandát europoslance, prověříme ale také několika kvízovými otázkami o Evropské unii a jejím fungování.

Seriál rozhovorů startuje na Blesk Zprávách v Epicentru ve čtvrtek 25. dubna, kdy přijde lídr Pirátů Marcel Kolaja, a uzavřeme ho 16. května rozhovorem s nejvlivnějším českým europoslancem vůbec – jedničkou KDU-ČSL a předsedou právního výboru europarlamentu Pavlem Svobodou.

Na moderátorské židli se vystřídají političtí reportéři Blesku: Jakub Veinlich, Jaroslav Šimáček a Jakub Kopřiva. Moderátorka Markéta Volfová pak už v úterý 23. dubna otevře téma evropských voleb s politologem a šéfem Phoenix Research Janem Kubáčkem.

A tady už je kompletní kalendář rozhovorů, které startují vždy v 15 hodin:

  1. Marcel Kolaja (Piráti), volební lídr - čtvrtek 25. 4.
  2. Dita Charanzová (ANO), europoslankyně a volební lídryně – úterý 30. dubna
  3. Jan Zahradil (ODS), europoslanec a volební lídr – čtvrtek 2. května
  4. Pavel Poc (ČSSD), europoslanec a volební lídr – úterý 7. května
  5. Jiří Pospíšil (TOP 09), europoslanec a volební lídr – čtvrtek 9. května
  6. Kateřina Konečná (KSČM), europoslankyně a volební lídryně – úterý 14. května
  7. Pavel Svoboda (KDU-ČSL), europoslanec a volební lídr – čtvrtek 16. května

Pepicek1953 ( 24. dubna 2019 13:17 )

to co předvádí piráti v PS tak to nevolím,Pospíšil nás jen oblbuje,tak také nic,ty ostatní jména mě vypadly z hlavy zřejmě to jsou ti co se nemají volit a tak nám zbývá ta Konečná a té se dá jaksi říci že se stará abychom do sebe necpaly blafy z Polska atd.tak si myslím že ta dostane náš hlas zřejmě od celé rodiny

anonyn01 ( 23. dubna 2019 12:54 )

zada ( 23. dubna 2019 11:12 )

.... jenže, chce to strukturální čenže , tihle zasyslení eurohujeři .... ach jo!!!!!

anonyn01 ( 23. dubna 2019 10:40 )

JEDINĚ PAN OKAMURA SPD!!

sokol ( 23. dubna 2019 08:53 )

volím SPD.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa