Zeman popáté míří do Číny. S početnou delegací byznysmenů zkusí dobývat tamní trh

Události: Prezident Zeman znovu poletí na návštěvu Číny (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman ve středu odlétá na návštěvu Číny. Coby hlava státu tam míří už popáté. Chce usilovat o zvýšení exportu do Číny, ale znovu také o víc investic v Česku. Připojí se šedesátičlenná podnikatelská delegace zastoupená firmami vyrábějícími železniční techniku, lehká letadla, lékařské přístroje nebo i pivo. Čeští byznysmeni se zúčastní dvou podnikatelských fór.

Český export do Číny se zvyšuje pomalu. Podle některých podnikatelů se navíc za posledních několik let podmínky velmi změnily. K horšímu.

„To, co trvá v Evropě nebo ve Spojených státech šest měsíců a stojí nás řádově jednotky tisíc euro na jeden zaregistrovaný zdravotnický prostředek, tak v Číně trvá dva a půl roku až tři roky a stojí okolo 60 tisíc euro,“ říká Tomáš Kolář, ředitel firmy Linet, která je světovým výrobcem zdravotnických lůžek.

Zatímco na začátku to byl v podstatě volný obchod, teď je v jeho oboru velká ochrana vnitřního trhu. Tamní trh má podle Koláře ještě další specifika. „Je to byznys, který je hodně založen na vztazích. Musíte obchodovat v těch regionech, kde máte distributory, kteří mají svoje lokální vztahy, na základě kterých jsou schopni ten byznys uzavřít,“ podotkl.

Česko chce více čínských investic

Mnohem víc zboží se do České republiky doveze. Podnikatelská mise se bude snažit bilanci zlepšit nebo přilákat investory.

„Stále ještě čekáme, jestli přijdou ve větším objemu a z našeho pohledu také ve větší kvalitě. Jinými slovy zda to budou skutečně investice, které pomohou českému průmyslu při jeho expanzi na zahraniční trhy a při jeho nutné modernizaci. Takových investic jsme se stále ještě nedočkali,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

Podle odhadů některých ekonomů teď tvoří hodnota čínských investic v Česku méně než jedno procento celkových přímých investic u nás.