Jaroslav Bašta.: Nový nájemník v Domě s chimérami

KOMENTÁŘ

V neděli 21. dubna proběhly na Ukrajině volby prezidenta. Skončily drtivým vítězstvím vyzyvatele Volodymyra Zelenského, který získal dle exit poolů přes 73 %, zatímco stávající hlava státu Petro Porošenko necelých 25 % hlasů voličů.

23. dubna 2019 - 07:00
Odhady dle zprávy ukrajinské Centrální volební komise potvrdilo sečtení více než poloviny hlasovacích lístků. Prezident Petro Porošenko svou porážku uznal hned po zveřejnění odhadů výsledků a podal vítězi ruku ke smíru.

Zároveň zdůraznil, že nemíní odejít z politiky, ale je ochoten opustit prezidentský úřad co nejrychleji a pomoci svému nástupci. Jeho politická strana Blok Petra Porošenka by v případě akceptace nabídky ke smíru nebyla stranou opoziční, protiprezidentskou. Jde o návrh, který má racionální jádro, protože Porošenkův Blok je nejsilnější parlamentní frakcí a v odhadech pro podzimní volby do Nejvyšší rady se stabilně drží na 30% podpoře voličů.

Volodymyr Zelensky tuto nabídku přímo neodmítl, jen chce o dalším osudu končícího prezidenta nechat rozhodnout lid. Nespecifikoval, jakým způsobem to proběhne. Zároveň začal mluvit o svých prioritách pro první měsíce v úřadu. Na prvním místě byl návrat ukrajinských zajatců a vězňů z Donbasu a Ruské federace, dohoda o zastavení palby a návrat k Minským dohodám. Důležitým momentem v tomto ohledu může být to, že v televizní debatě na Olympijském stadionu nazval bojovníky z obou Lidových republik povstalci a nikoli ruskými teroristy. Dal tak najevo, že konflikt považuje za občanskou válku a chce ho ukončit.



Jeho drtivé vítězství mu k tomu dává silný mandát. Volby ukázaly, že válka má podporu pouze ve Lvovské oblasti a mezi Ukrajinci za hranicemi. K Porošenkovu heslu Armáda Jazyk Víra se jen tam hlásila nadpoloviční většina voličů. Trochu paradoxní je, že část Ukrajinců odešla do zahraničí kvůli tomu, aby se tak vyhnula službě v armádě a válečnému nasazení.

Mně osobně se stal nově zvolený prezident velmi sympatický tím, že se rozhodl přenést sídlo svého úřadu. Pravda, média administrativní komplex na Bankovské ulici v Kyjevě nazývají dle barvy fasády Bílým domem, ale ve skutečnosti ukrajinští prezidenti sídlí v Domě s chimérami (je tak nazván dle soch na střeše). Obávám se, že starý římský postřeh Nomen omen (jméno určuje osud) platil beze zbytku a pan Zelensky si toho všiml.

Ukrajinské volby ovšem potvrdily nový politický trend, který se projevil nejprve ve Francii při vítězství E. Macrona, kdy téměř neznámý kandidát získal 66 % hlasů, na Slovensku stejně přesvědčivě vyhrála až do voleb neznámá Z. Čaputová. Vítězství V. Zelenského tuto novou tendenci postdemokracie potvrzuje ve všech ohledech.

Jaroslav Bašta




Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif