Finanční analytický úřad loni zajistil z podvodných transakcí rekordních 7,5 miliardy

Finanční analytický úřad (FAÚ) loni zajistil z podvodných transakcí rekordních 7,55 miliardy korun, meziročně to bylo o 5,4 miliardy více. Peníze byly podle úřadu spojeny například s korupcí, daňovými podvody nebo financováním terorismu. FAÚ také podal 395 trestních oznámení, jejich počet ale proti roku 2017 klesl, potvrdil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

„Částky zajištěné z daňových podvodů se vracejí do státního rozpočtu, zatímco peníze pocházející z jiné trestné činnosti jdou zpátky k poškozeným,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

V loňském roce přijal FAÚ celkem 4028 oznámení o podezřelých obchodech. I v tomto případě se jedná o nejvyšší číslo v celé historii této finanční zpravodajské jednotky. Oproti roku 2017 přijal FAÚ o 504 oznámení více.

„Počet přijatých oznámení rapidně narostl především díky rozšíření okruhu oznamujících subjektů. Výrazně mu napomohla také těsnější spolupráce se zahraničními finančními zpravodajskými jednotkami i úzká součinnost s finanční správou, celní správou, policií a tajnými službami,“ doplňuje ředitel FAÚ Libor Kazda.

FAÚ vidí do všech účtů a asistuje u vyšetřování prakticky všech významných hospodářských kauz. Do konce roku 2016 působil jako součást ministerstva financí. Od ledna 2017 je samostatným správním úřadem.