Folkové prázdniny: Harfy nad Oslavou

Folkové prázdniny: Harfy nad Oslavou
23. dubna 2019 World music, Aktuality, Jazz Autor: Milan Tesař

I letos bude v Náměšti nad Oslavou na Folkových prázdninách pokračovat mimořádný koncertní projekt Struny nad Oslavou. Tentokrát bude zaměřen na harfy – divákům se představí tři hráči na různé typy tohoto nástroje z různých kontinentů.

Vůbec poprvé se na jednom pódiu sejdou harfenistka Catrin Finch z Walesu, senegalský hráč na koru Seckou Keita a Kolumbijec Edmar Castañeda.

Catrin Finch je původně interpretka klasické hudby a pro pověst velké a šikovné hvězdy si ji od mládí žádají také přední světová symfonická tělesa. Na keltskou harfu hrála pouze v mládí, nicméně pod bedlivým dozorem Elinor Bennett, nejrespektovanější velšské hráčky. Tradiční harfu na studiích vyměnila za moderní nástroj s pedály a toho se drží dodnes.

Joropo je hudba rančerů z kolumbijských plání Los Llanos. Nenahraditelnou harfu arpa llanera tam mimo jiné přivezli španělští minstrelové. Edmar Castañeda dokáže harfu rozezvučet jako snad nikdo jiný na světě. Vyvinul ojedinělý osobní styl – pravou rukou basuje a levou hraje melodie jako kytarista nebo klavírista. Castañeda propojuje tradiční kolumbijskou hudbu s jazzem a postupně se dopracoval do první jazzové ligy.

Seckou Keitu, griota ze senegalského regionu Casamanche, žijícího už léta ve Velké Británii, si jistě návštěvníci festivalu pamatují z roku 2016, kdy se na Folkových prázdninách představil s AKA Triem a v projektu Struny nad Oslavou. Jeho mistrovské hráčské umění, přirozenost s jakou vklouzne i do nejméně očekávaných spoluprací a vklad, s jakým je pomáhá proměňovat v nezapomenutelné hudební zážitky, jsou zárukou krásy, která letos ze Strun nad Oslavou nepochybně vzejde.

(Zdroj: Tisková zpráva pořadatelů festivalu)

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!