ČT koupila pokračování seriálů Babylon Berlín, V pasti nebo Učitele

úterý, 23. dubna 2019, 10:30 TV MediaGuru

Česká televize nakoupila na festivalu v Cannes několik nových pořadů, mezi nimi i pokračování seriálů Babylon Berlín nebo V pasti.

Babylon Berlín, foto: ČT

Babylon Berlín, foto: ČT

Kriminální série nominovaná na Zlaté glóby The Sinner, seriál Učitel, pokračování dobového seriálu Babylonu Berlín či islandského V pasti. To je výčet seriálové tvorby, kterou Česká televize nakoupila na mezinárodním veletrhu audiovizuální tvorby v Cannes.

„Za velký úspěch považuji zejména dojednání práv k nedávno objevenému unikátnímu záznamu s vystoupením Karla Kryla z roku 1969. Protože se jedná o jednoho z nejvýznamnějších českých folkových umělců, snažili jsme se získat od norské veřejnoprávní televize NRK neomezená vysílací práva, což se podařilo. Pořad se tak stane součástí archivu České televize,“ říká ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Ze světových novinek se divákům pod názvem Hříšná duše představí dvě řady kriminálního seriálu The Sinner, jenž slaví mezinárodní úspěch díky inovativnímu pojetí žánru. Motivace pachatele vraždy totiž vychází z hlubin podvědomí a divák spolu s detektivem odhaluje události ze vzdálené minulosti, které vraha ovlivnily. V šestnácti dílech se v hlavních rolích představí Bill Pullman a Jessica Bielová.

Klasikou žánru jsou naopak čtyři nejnovější minisérie podle Agathy Christie. Vraždy podle abecedy, které měly světovou premiéru letos v únoru, hostí detektiva Hercula Poirota, jehož nejnovější reinkarnací se stal John Malkovich.

Z kriminálního žánru je také polský seriál Učitel (Belfer), osmidílná série Streets of Berlin o případech z německé metropole, třetí pokračování historicko-kriminálního seriálu Babylon Berlín německého tvůrce Toma Tykwera, či nová řada islandského seriálového projektu V pasti.

„Ve vysílání České televize se tradičně objeví řada kvalitních dokumentárních pořadů, cyklus Světové války, cestopis Úžasný Grand Canyon nebo premiérový dvoudílný hraný životopis Tajný život Marilyn Monroe. Z Cannes vezeme také řadu klasických filmů převážně evropské produkce i evergreeny, třeba snímky kultovního Luca Bessona, z nichž některé se na obrazovce ČT objeví vůbec poprvé. Získali jsme také šestidílný seriál Filharmonie z prostředí pařížské umělecké instituce nebo záznam opery Tosca s Annou Netrebko,“ doplňuje Milan Fridrich.

Zahraniční vysílatele naopak zaujaly seriály Labyrint, První republika, nové řady Detektivů od Nejsvětější Trojice nebo záznam baletu Jiří Kylián – Mosty času, který ČT prodala celoplošně vysílající japonské televizi.

-mav-