Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Finanční správa zatím nebude vracet nesporné odpočty DPH. I přes verdikt ústavního soudu

Ekonomika

  10:56
Praha - Finanční správa podle interního dokumentu podepsaného svou ředitelkou Tatjanou Richterovou nemá firmám vracet nesporné části nadměrného odpočtu daně z přidané hodnoty (DPH) před vyměřením daně. Z dokumentu v úterý cituje server iROZHLAS.cz.

České koruny. foto: Shutterstock

Ústavní soud přitom na konci února uvedl, že zadržování nadměrného odpočtu DPH, který není sporný, je porušením vlastnického práva. Podle mluvčí finanční správy Kláry Křehlové je interní informace dočasná. Ministerstvo financí uvedlo, že připravuje novelu, která verdikt soudu zohlední.

Ústavní soud uvedl, že finanční správa by měla zadržovat jen tu část nadměrného odpočtu DPH, která zůstává sporná. Zadržování zbytku je porušením vlastnického práva, plyne z nálezu soudu. Vyhověl stížnosti pražské firmy Kovové profily, kterou finanční správa podezírala z účasti na daňovém karuselu. Firma poukazovala na způsob vedení kontrol, údajné průtahy a neúčelné úkony.

Podnikatelé v časovém presu. Finanční správa jim nedává dost času na obhajobu

Nadměrný odpočet je fakticky nárok na vrácení peněz od finančního úřadu. Zjednodušeně jde o rozdíl mezi daní z přidané hodnoty toho, co podnikatel prodal, a toho, co podnikatel jako registrovaný pláce DPH nakoupil. Vzniká například tak, že v daném zdaňovacím období firma nakoupila více zboží a služeb, než ho prodala.

Podle interního pokynu, který Richterová vydala zhruba dva týdny po rozhodnutí soudu, k vracení peněz nemají berní úředníci oporu v zákoně. „Pokud daňový subjekt požádá o vrácení nesporné části nadměrného odpočtu před vyměřením daně z přidané hodnoty jako celku za příslušné zdaňovací období, nelze takovému požadavku vyhovět,“ cituje server z dokumentu.

Úředníci nemají vyhovět

Interní pokyn operativně reaguje na aktuální situaci a není v rozporu s tím, že ministerstvo financí a finanční správa připravují koncepční řešení, uvedla Křehlová. Podle mluvčího ministerstva financí Zdeňka Vojtěcha resort brzy připraví novelu, která by problém měla vyřešit. „V oblasti daní předložíme novelu, která zreviduje kontrolní systém i sankce a nově umožní například částečné vracení nesporné části odpočtu na DPH,“ cituje Vojtěcha iROZHLAS.

Zařadit změny ale ministerstvo plánuje až do projektu Moje daně. Ten měl podle původních vyjádření resortu začít fungovat v polovině roku 2020, ale už nyní je jisté, že bude mít zpoždění.

Objem zadržených nadměrných odpočtů k DPH od loňského března trvale klesá, vyplývá z údajů finanční správy. Zatímco ke konci března 2018 činil 5,2 miliardy korun, ke konci loňského listopadu to bylo 1,2 miliardy korun. Například na jaře 2016 činil objem zadržených nadměrných odpočtů více než šest miliard korun.

Autor: