Zemanova Benešová: Veliké zastání! Uvidíte, od koho. A zásadní info

23.04.2019 11:05

Bývalá první náměstkyně na Ministerstvu spravedlnosti Hana Marvanová, jež je dnes pražskou radní za Spojené síly pro Prahu, se v rozhovoru pro Lidové noviny zastala Marie Benešové, jež má být koncem dubna jmenována do funkce ministryně spravedlnosti.

Zemanova Benešová: Veliké zastání! Uvidíte, od koho. A zásadní info
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obhájkyně Marie Benešová

Marvanová o Benešové uvedla, že i přes přátelství s tehdy premiérem, dnes prezidentem Milošem Zemanem, ji nebránilo postupovat vůči lidem, kteří na něj byli napojeni, v duchu „padni komu padni“. „Velmi dobře si ji pamatuji zejména z doby, kdy se řešila kauza takzvané justiční mafie. Musím říci, že se naprosto vyplnilo vše, co Marie Benešová tehdy tvrdila,“ poznamenala také Marvanová. 

Ona sama překvapená z nominace Benešové do resortu spravedlnosti není. „Byla bych ráda, kdyby do toho křesla usedl někdo, kdo konečně udělá reformy. Situace na Ministerstvu spravedlnosti je naprosto neúnosná. Zejména jde o dlouhotrvající občanskoprávní řízení, kdy se lidé do konce svého života vůbec nedočkají spravedlnosti. Zásadně by se také měla řešit reforma exekucí nebo závažné trestní kauzy, které trvají tak dlouho, že už si nikdo vlastně ani nepamatuje, kdo má stanout před soudem. To jsou věci, které naprosto podlamují důvěru v právní stát. Předchozí ministři s tím zatím nic neudělali, byť měli plány, ale nakonec je nerealizovali,“ uzavřela tuto otázku Marvanová.

Budoucí ministryně spravedlnosti Marie Benešová se po nástupu do funkce chce zaměřit především na boj s korupcí a na vytváření kvalitní legislativy. Řekla to ČTK. S odvoláním nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, o kterém spekulovali někteří zástupci opozice, nepočítá. Benešová nahradí ve funkci Jana Kněžínka (za ANO), který se rozhodl k 30. dubnu rezignovat.

„Popírám čistky ve státním zastupitelství, to je prostě hysterie naprosto nesmyslná,“ řekla ČTK nynější poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Benešová. Mnohem důležitější je podle ní zlepšit boj s korupcí, protože nás velmi kritizuje protikorupční skupina Rady Evropy, která řeší možné úplatky v politice a v justici. Česku se podle ní za poslední dva roky nepodařilo plně zavést ani jedno ze 14 původních doporučení. „Takže nám tady něco neladí, to se bude muset samozřejmě napravit,“ prohlásila. Bude prý také požadovat kvalitní práci Legislativní rady vlády – tedy dobře propracované zákony.

Benešovou do funkce nominoval premiér Andrej Babiš (ANO). Hrad už potvrdil, že ji prezident jmenuje. „O funkci jsem vůbec neuvažovala. Funkce přicházejí, když je nečekáte, ne když je chcete,“ uvedla budoucí ministryně. Již prý byla připravena na to, že zbytek života stráví v advokacii. Připustila, že s premiérem nějakou dobu vyjednávala, ale nechtěla zabíhat do podrobností. „Jsem sama spíš překvapena, že to takto dopadlo. Nabízela jsem jiné postavy,“ dodala.

Část opozice pokládá odchod Kněžínka za vynucený a výměnu dává do souvislosti s dotační kauzou Čapího hnízda, v níž předseda vlády čerstvě čelí návrhu na podání obžaloby. Soudcovská unie vyzvala vládní představitele, aby jeho výměnu lépe vysvětlili. Státní zástupci označili odchod ministra za překvapivý.

Co však Benešovou jistě čeká, je výběr klíčových funkcionářů – předsedy Vrchních soudů v Praze a v Olomouci. Příští rok pak podle Lidových novin bude bohatý i na obměnu šéfů krajských soudů. Vybírat se budou předsedové v Hradci Králové, v Českých Budějovicích, v Plzni i u Městského soudu v Praze. V roce 2021 přijdou obměny na krajských soudech v Brně či v Ústí nad Labem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…