Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil | foto:  Michal Šula, MAFRA

Odvolání nejvyššího státního zástupce jen ze zákonných důvodů, navrhla TOP 09

  • 24
Opoziční TOP 09 předloží návrh, aby vláda nemohla jednoduše rozhodnout o odvolání nejvyššího státního zástupce, ale jen při splnění podmínek jasně daných zákonem. „Nyní tak může vláda učinit bez vysvětlení důvodu,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Zákon jeho strana předloží v řádu dnů a podle Pospíšila půjde o test ČSSD.

Sociální demokracie totiž řekla, že by opustila vládní koalici s hnutím ANO, pokud by se vláda na návrh nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové pokusila nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana odvolat.

23.dubna 2019 v 09:58, příspěvek archivován: 23.dubna 2019 v 12:19

Pokud by vláda hlasovala o odvolání nejvyššího státního zástupce, bude to pro @cssd poslední hlasovaní v kabinetu. Věřím však, že platí ujištění našich partnerů, podle kterých k tomu nedojde.

Benešová, která má příští týden nahradit ve vládě Jana Kněžínka, řekla, že se něco podobného nechystá udělat.  

Konec koalice? Hlasování o konci Pavla Zemana by bylo poslední, tvrdí Hamáček

TOP 09 i sociální demokracie bijí na poplach kvůli nejvyššímu státnímu zástupci, protože změna ve vládě byla oznámena poté, co policie ukončila vyšetřování kauzy evropské dotace na farmu Čapí hnízdo a předala spis státním zástupcům, aby rozhodli, zda kauzu pošlou k soudu.

Jedním z obviněných v kauze je i premiér a šéf ANO Andrej Babiš.

Novelu, kterou TOP 09 předloží, Sněmovna zamítla před rokem. Nejvyššího státního zástupce měla vláda podle zamítnutého návrhu jmenovat na deset let. Stejný člověk by funkci nemohl vykonávat opakovaně. Vedoucí státní zástupci by mohli být podle novely TOP 09 odvoláni pouze rozhodnutím kárného soudu v kárném řízení pro závažné porušení svých povinností.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video