Hlavní obsah

Rakouští politici protestují proti básni pravicového politika Schilchera. Přirovnává migranty ke krysám

Rakouský kancléř Sebastian Kurz se ostře vymezil proti Schilcherově rasistické básni a prohlásil, že pro takový text není v Rakousku místo.Video: Esther Beshirová

 

Reklama

Báseň Christiana Schilchera z krajně pravicové strany Svobodná strana Rakouska (FPÖ) ponižuje migranty na úroveň hlodavců a staví se proti míchání kultur. Rakouský kancléř Sebastian Kurz označil text za nelidský. Schilcher se za svá slova později částečně omluvil. V úterý ráno o tom informovala britská stanice BBC.

Článek

Báseň s názvem „Die Stadtratte” (Městská krysa) vyšla o víkendu ve stranických novinách FPÖ ve městě Braunau am Inn, kde Schilcher působí jako místostarosta. Schilcher v textu přirovnává migranty k hlodavcům a nabádá je, aby se buď integrovali, nebo se „rychle sebrali a odešli pryč”.

„Tak jako my žijeme v podzemí, měly by žít i ostatní krysy,” píše Schilcher v básni a nabádá migranty, aby sdíleli „náš způsob života”. Dále ve svých verších poznamenává, že pokud dochází k míchání dvou kultur „je to, jako kdybyste je ničili”.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz svému koaličnímu partnerovi FPÖ vzkázal, aby se strana od básně distancovala. Rakouské tiskové agentuře APA poté sdělil, že se jedná o „odporný, nelidský a hluboce rasistický text, který do Rakouska nepatří”. Členka středolevicové Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ) Pamela Rendi-Wagnerová zase prohlásila, že taková přirovnání bývala součástí nacistické propagandy.

Podle BBC Schilcher v reakci na kritiku oponoval, že neměl v úmyslu nikoho urazit ani nikomu ublížit. Zároveň se omluvil za své přirovnání lidí ke krysám. Chtěl prý ale popsat změny, které on a další „zcela správně kritizují”, a sice z pohledu krysy. Poslanec FPÖ Heinz-Christian Strache na Facebooku napsal, že aktuální kampaň proti jeho straně ukazuje na nervozitu konkurentů před volbami do Evropského parlamentu v květnu 2019.

Strana FPÖ vládne v koalici s konzervativní Rakouskou lidovou stranou (ÖVP) Sebastiana Kurze od roku 2017. Patří mezi několik málo krajně pravicových stran, které se v rámci Evropské unie dostaly k moci.

Reklama

Doporučované