Film Chrám z popela zdvižený je ojedinělý tím, že poprvé představil divákům historii světoznámé památky v širších souvislostech a že ho natočili Mostečané, kteří využili i předtím nezveřejněné amatérské záběry ze stěhování chrámu kvůli těžbě uhlí. Televize dokument nasadila do svátečního programu rok od místní slavnostní premiéry, která se konala přímo v kostele u příležitosti 500 let od zahájení obnovy chrámu.

Dokument vznikl v režii kameramana a střihače Martina Studeckého v mosteckém nahrávacím studiu Ponte Records. Mostečan Studecký začal se svými kolegy na snímku pracovat v roce 2017. „Podpořilo nás město Most, Ústecký kraj i Národní památkový ústav. Všechny spojila myšlenka ukázat celou historii kostela,“ sdělil režisér.

Dobové snímky

Kromě vlastních stylizovaných záběrů a oficiálních archivních materiálů využili filmaři i objevené dobové snímky pořízené na amatérské kamery, které ukazují přesun kostela z pohledu obyčejných lidí. Ti například zachytili situace, které se v tehdejších zprávách nemohly objevit, třeba pokládání mincí na koleje. „Kdo to točil, se nám zjistit nepodařilo,“ dodal režisér. Do filmu se dostaly i téměř zapomenuté fotografie z otevření výstavy o budování socialismu na Mostecku, která před rokem 1989 nahradila bohoslužby zrušené komunisty.

Kastelánka zámku Jezeří Hana Krejčová při besedě v chudeřínském Klubu 49
Beseda byla nejen o historii a budoucnosti zámku Jezeří

Film začíná líčením požáru v roce 1515, kdy v Mostě shořela i gotická bazilika z 13. století, a pokračuje okolnostmi vzniku nového chrámu, který podpořili také papež a králové. 

Tvůrci vysvětlují stavitelský, umělecký a společenský význam památky v moderní době a zvláštní hold vzdávají historičce Heide Mannlové Rakové z mosteckého muzea, která pomocí analýzy 2652 kamenických značek poodhalila postup stavby a které filmaři dokument věnovali in memoriam.

Pomohli i herci

Na snímku spolupracovali mimo jiné herci Městského divadla v Mostě Marcel Rošetzký a Otto Liška a scénář napsal mostecký dramaturg Vlastimil Novák. „Film jsme natočili i proto, že do dnešní doby žádný jiný filmový dokument o mosteckém kostelu s neskutečným osudem a obrovským evropským významem nevznikl,“ komentoval zrod snímku Mostečan Míra Kuželka z Ponte Records. Jiní filmaři se v minulosti věnovali jen unikátnímu stěhování kostela v roce 1975, po kterém se dostal do zlaté knihy Guinnessových rekordů tisíciletí. Výjimkou byl nedávno komediální seriál Most!, kde byl nově umístěný kostel důležitou kulisou pro glosování místní historie i současnosti.

Velikonoční jarmark na 1. náměstí v Mostě.
VIDEO: Velikonoční jarmark na 1. náměstí v Mostě měl vysokou návštěvnost

Dokument Chrám z popela zdvižený má českou, německou i anglickou verzi a všechny jsou k dostání na DVD. Místní tvůrci uvažují i o dalších projektech, které směřují do minulosti. Chtěli by z dalších amatérských záběrů udělat částečně hraný film o zbouraném starém Mostu nebo se pokusit divákům přiblížit život Ulriky von Levetzow, majitelky třebívlického panství a poslední lásky J. W. Goetha.

Skutečné historické osobnosti se věnoval i původní mostecký muzikál Magistr Kelley, který popsal osudy kontroverzního alchymisty vězněného na hradě Hněvín. Dílo mělo premiéru v roce 2011. Autorem libreta byl Vlastimil Novák, hudbu složil muzikant a učitel Richard Řeřicha a texty k písním napsal Míra Kuželka.

Podnapilý řidič nakonec porazil dopravní značku
Opilého muže za volantem sledovala kamera mosteckých strážníků