Končící ministryně Nováková: Nepochválila bych se za svoji mediální komunikaci

Končící ministryně Nováková: Nepochválila bych se za svoji mediální komunikaci (zdroj: ČT24)

Končící ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) uspořádala ještě před odletem do Číny bilanční tiskovou konferenci. V čele resortu ji nahradí šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. Prezident přistoupí ke změně ve vládě až po návratu z Číny na konci dubna, v jeho delegaci bude i Marta Nováková.

 „Kroky, které ministerstvo průmyslu a obchodu dělalo a dělá, vedou k jediné možné věci, a to k zlevnění cen dat,“ uvedla končící ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková. Souhlasila však zároveň s tím, že jestli by se za něco nepochválila, tak právě za svoji mediální komunikaci.

Nováková totiž v únoru čelila silné kritice poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí. Kritika zesílila po nedávném incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva.

Ministryně později uvedla, že v záležitosti nevidí svou chybu. Její náměstek Vladimír Bärtl, který vyzval zástupce Tchaj-wanu k opuštění akce, dostal kvůli záležitosti od ministryně vytýkací dopis.

Nováková na brífinku také zdůraznila, že za dobu jejího působení na MPO se zrealizovala řada kroků, které podle ní vedou ke zlepšení dostupnosti především vysokorychlostního internetu.  „A i u datových přenostů se dělala řada legislativních i nelegislativních opatření. Například je v Poslanecké sněmovně novela zákona o telekomunikacích, která řeší primárně zlepšení služeb a ochrany spotřebitele,“ řekla Nováková.

U cen dat pak připomněla, že ty je možné měnit na základě formálního tlaku, a to ze strany Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „A především přinesením konkurence, což znamená přilákat čtvrtého operátora. Udělali jsme pro to řadu konkrétních kroků, mimochodem s těmi největšími operátory, kteří nepůsobí zatím na českém trhu, vedeme diskuse o podmínkách. A ty pak chceme promítnout do veřejné diskuse, která povede ke specifikaci podmínek pro aukci uvolněných kmitočtů 700 MHz příští rok. Věřme tomu, že čtvrtý operátor adekvátní konkurenci přinese,“ řekla Nováková. 

Tu může podle ní přinést ale také tlak ze strany Evropské komise na velkoobchodní ceny. „A možnost posílení působnosti virtuálních operátorů, což je především záležitost ČTÚ,“ dodala.

Nováková dále připomněla, že se její resort významně věnoval také zamezení dvojí kvality zboží a ochraně spotřebitele, ve spolupráci s eurokomisařkou pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věrou Jourovou. „Řešili jsme nekalé obchodní praktiky takzvaných energetických šmejdů, které pět let nikdo neřešil. Dnes je na vládě novela zákona na ochranu spotřebitele. A věřím, že bude dobrá vůle v parlamentu, aby tento zákon prošel rychle a mohli jsme rychle zavést adekvátní regulaci,“ říká Nováková.

CzechTrade a CzechInvest se sloučí do konce pololetí

Končící ministryně také uvedla, že sloučení agentur CzechTrade a CzechInvest je de facto dokončené. „Sestěhovat se mají do konce pololetí. Úspory zatím činí 70 milionů korun, “ uvedla.

Až se agentury přestěhují do jednoho objektu ve Štěpánské ulici v Praze, měly by mít podle Novákové i jedno řízení. Ministerstvo průmyslu k tomu dokončilo analýzu, v níž řešilo i možnosti působení exportní agentury CzechTrade na jednom místě s ekonomickými diplomaty, kteří pracují pod zastupitelskými úřady.

„Dnes máme 50 kanceláří CzechTrade, z čehož 24 z nich sídlí společně se zastupitelskými úřady. To znamená, že už dnes existuje jeden přístupový bod pro podnikatele,“ uvedla Nováková. Dalších více než dvacet míst se chystá. Některé zahraniční kanceláře CzechTrade ale podle ministryně nikdy spojeny nebudou, protože sídlí v místě, kde zastupitelský úřad ČR není.

Budoucí ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO), který bude do funkce jmenován 30. dubna, by chtěl v restrukturalizaci pokračovat. Slibuje si od toho, že podnikatelé budou mít „komfortní servis z jednoho místa“ a že stát ušetří. Do sloučení by měla být zahrnuta i agentura CzechTourism.

Termín dohody o jaderném bloku se posouvá

„Rozhodnutí o dostavbě jaderného zdroje není jednoduché. Některé termíny jsem řekla pod tlakem,“ reagovala Nováková na otázku, proč se už několikrát rozhodnutí posunulo.  Ministryně totiž na konci loňského srpna hovořila o tom, že o finančním modelu stavby nového tuzemského jaderného bloku by mělo být rozhodnuto do konce roku 2018. V lednu letošního roku uvedla, že jasno by mohlo být do dubna.

„Termíny souvisely s tím, jak se vedlo vyjednávání se společností ČEZ, vládou, premiérem a s ministryní financí. A jak jsme měli nastavené kroky, kdy se posuneme k dohodě,“ vysvětlila.

Nicméně podle Novákové se už celková věc posunula do stavu, že jsou jasně formulované kroky, které je pro vlastní dostavbu nutné udělat. „To, jestli budou splněny termíny, které specifikoval nový vládní zmocněnec (Jaroslav Míl – pozn.redakce) bude záležet ale na celé řadě okolností. Nevím, jestli si uvědomuje, že musí být vysoutěžena podle zákona o veřejných zakázkách firma, která bude dělat právní pomoc pro stát. Tady můžou být komplikace, a většinou to tak v takových případech je, které neumožní dodržet stanovené termíny,“ zkonstatovala.

Nový vládní zmocněnec Jaroslav Míl v polovině března uvedl, že stát letos uzavře kvůli plánované stavbě bloku dvě smlouvy s ČEZem. První – rámcová – by podle něj mohla být připravena k podpisu v létě, druhá – řešící první etapu přípravy stavby bloku včetně tendru – pak do konce roku.

Výběrové řízení na dodavatele by podle dřívějšího vyjádření Míla mohlo být zahájeno koncem roku 2020, případně v roce 2021, a mělo by trvat nejdéle tři roky. Kritériem výběru zcela jistě nebude pouze cena, uvedl. Zmocněnec předpokládá, že první etapa přípravy projektu vyvrcholí v roce 2024, kdy vláda dostane výsledky tendru, projekt bude mít povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) k umístění jaderného zařízení a platné územní rozhodnutí.

Za klíčové považuje Nováková každopádně rozhodnutí z konce loňského roku. „Došli jsme k závěru, že skutečně řízení stálého výboru pro dostavbu jaderné energetiky bude pod premiérem a vládou. Od této chvíle jsem přesvědčena o tom, že tomu můžeme dát jasný směr,“ dodala. Jeho předsedou se místo ministryně stal premiér Andrej Babiš (ANO).

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a severoamerický Westinghouse. Proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR se dlouhodobě staví ekologové.

Tiskový mluvčí MPO Milan Řepka byla moje chyba, řekla Nováková

Končící ministryně na brífinku uvedla, že považuje za chybu, že si za tiskového mluvčího úřadu vybrala Milana Řepku. „Já jsem si uvědomila, že to bylo špatné rozhodnutí relativně brzy, ale nechtěla jsem si ho připustit. Situace se vyhrotila, prostě jsme nebyli pro sebe vhodní partneři,“ komentovala Řepkovu práci na ministerstvu Nováková. Mluvčí podle ní nastoupil na úřad po výběrovém řízení.

„Vybrala jsem si ho proto, že jsem chtěla mít vedle sebe muže,“ řekla. Řepka je už několik týdnů v pracovní neschopnosti, stále tedy není odvolán.

Nováková také  uvedla, že si myslí, že její odvolání souviselo s tím, jak si premiér představoval činnost ministerstva průmyslu. „V celé řadě věcí asi nenašel uspokojení. Já to opravdu jinak nemohu hodnotit, protože jsem tady skutečně pracovala se svým týmem velmi pečlivě a perně. Výsledky práce samozřejmě nejsou okamžité,“ řekla.

MPO pod jejím vedením pracovalo podle ní na 24 zákonech, které se nyní nacházejí v parlamentu. Například novelu zákona o podpoře investic považuje pro své působení „za absolutně klíčovou“.

Čtyřiašedesátiletá Nováková byla ministryní od loňského června, kdy začala fungovat koaliční vláda ANO a ČSSD. V předchozí jednobarevné Babišově vládě zastával pozici ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.