Kteří lidé mají nejšťastnější manželství? Vysocí muži a malé ženy

Kteří lidé mají nejšťastnější manželství? Vysocí muži a malé ženy Zdroj: Shutterstock

Že dvojice, kterou tvoří vysoký muž a malá žena vypadá velmi nesourodě? Nenechte se zmást prvním dojmem, podle vědců z jihokorejské Konkuk University má právě tento pár skvělé vyhlídky na velmi šťastné manželství. Důležitou roli v tomto případě hraje především výška muže, a to hned z několika důvodů.

Na výšce muže záleží: Hlavně v prvních 18 letech manželství

Velmi vysoký muž a žena, která je o dvě hlavy menší. Nic neobvyklého. Také vědci z Konkuk University v jihokorejském Soulu na základě svého výzkumu tvrdí, že ženy podvědomě přitahují právě vysocí muži. Důvodem je evoluce, která ovlivňuje ženské preference. V každém případě prý na výšce muže záleží pouze v prvních 18 letech manželství. Podle jihokorejských vědců později hraje výška muže pouze minimální úlohu.

Proč je ale výška muže v rané fázi manželství tak důležitá? Toto manželství může být šťastné hned z několika důvodů.

Zdroj: Shutterstock

Vysocí muži dávají ženám pocit bezpečí

Navzdory emancipaci jsou ženy stále křehké bytosti, které touží po tom být chráněny. Právě vysocí muži dávají svým partnerkám pocit bezpečí. Výška muže je pro ženy prostě srdcovou záležitostí, neboť se vedle svých vysokých protějšků cítí také mnohem ženštěji.

Většině žen by naopak přišlo zvláštní, kdyby byl jejich partner o něco menší než ony. A co vy? Souhlasíte s tím, že je lepší nosit boty na podpatku a být stále menší než partner?

Vysocí muži? Podle žen mají vyšší IQ

Ženy považují vysoké muže za chytřejší. Je to ovšem pouze jejich vnitřní dojem, a ne faktická věc. Potvrzují to i vědci, podle nichž rozhodně neexistuje přímá spojitost mezi výškou a inteligencí.

Vysocí muži mají vyšší společenský status

Tuto skutečnost jsme si nevycucali z prstu, ale mluví o ní další vědecká studie. Podle ní mají vyšší muži lepší společenské postavení, protože jsou dominantnější a častěji se zapojují do nejrůznějších společenských aktivit. Právě tyto vlastnosti jim pomáhají dosahovat vyšších cílů.

Zdroj: Shutterstock

Vysocí muži vydělávají více

Vědci na základě svých výzkumů tvrdí, že vyšší muži mají nejen lepší společenský status, ale vydělávají i více peněz než jejich menší vrstevníci. Podle studie z Princeston university prý nárůst výšky u muže o 2,5 centimetrů přímo úměrně souvisí s nárůstem příjmu o 2 až 2,5 procenta.

Ideální výškový rozdíl? Vědci jej spočítali na centimetr přesně

Jaký by měl být tedy ideální výškový rozdíl mezi mužem a ženou? Na tuto otázku se zaměřil polský antropolog Boguslaw Pawlowski. Podle jeho zjištění by měl být muž 1,09krát vyšší nežli žena. Tento výškový rozdíl splňují třeba bývalý britský premiér Tony Blair se svou ženou Chemie Blair (1,10) nebo Victoria a David Beckhamovi (1,09).

Autor:
Publikováno: 30. 12. 2022 18:01 Nahlásit obsah