Epic prý za exkluzivitu Phoenix Pointu zaplatil přes 2 miliony dolarů
zdroj: tisková zpráva

Epic prý za exkluzivitu Phoenix Pointu zaplatil přes 2 miliony dolarů

23. 4. 2019 12:22 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Když strategie Phoenix Point od Juliana Gollopa, tvůrce původního X-Comu, oznámila, že vyjde exkluzivně na Epic Games Store, mnoho lidí z toho nebylo zrovna nadšených – mezi nimi i crowdfundingoví přispěvatelé, kteří se cítili podvedení. V komunitě to vytvořilo dost špatnou náladu, s čímž ovšem studio při podepisování smlouvy s Epicem muselo počítat. Proč to tedy udělalo? Odpovědí je dost možná velká hromada peněz – podle nového zdroje více než 2 miliony dolarů.

Vyplývá to z diskuze na webu Resetera, kde se s novým číslem pochlubil jeden z investorů na crowdfundingové platformě Fig. Podle e-mailu rozeslaného investorům Phoenix Point už teď, několik měsíců před vydáním, zajistil návratnost 191 %, což podle propočtů znamená, že stačil vydělat 2,25 milionu dolarů.

Jak je to možné? Podle nejpopulárnější teorie za to můžou peníze od Epicu, kterými si zajistil exkluzivitu. Je to opravdu slušná částka, zvlášť když ji porovnáme se všemi penězi vybranými skrz crowdfunding – kombinovaná suma od backerů a investorů nepřekročila ani 1,3 milionu dolarů.

Otázka samozřejmě je, jaké podmínky se k oněm penězům vlastně vážou. Možná je to zkrátka platba předem a první 2 miliony dolarů, které hra skutečně vydělá, si Epic nechá. Že nejde o prostý převod na účet, dokazuje i komentář komunitního manažera pod přezdívkou Unstable Voltage, který mluví o „minimum guarantee“ – tedy i když vývojáři neprodají určitý počet kopií, Epic jim za ně stejně zaplatí.

Phoenix Point Epic Store dohoda zdroj: tisková zpráva

Tahle dohoda a z ní plynoucí peníze prý zajistí, že studio může být otevřené celé roky. S tím se váže důležitá stabilita – nikdo se nemusí bát o práci a je možné dlouhodobě plánovat další obsah do hry, která by tak snad měla být o to lepší.

„Věděli jsme, že přijde negativní reakce,“ píše Unstable Voltage. „Věděli jsme, že lidé budou chtít peníze zpátky. Ale i kdyby hru vrátilo 100 % dosavadních zákazníků, stejně bychom byli v plusu. To rozhodnutí jsme nebrali na lehkou váhu.“

Ať už jsou konkrétní okolnosti dohody mezi Epicem a vývojáři Phoenix Pointu jakékoliv, je fascinující vidět, v jakých částkách se cena za exkluzivitu pohybuje – a to navíc v případě hry, na kterou se sice těší tradiční fanoušci strategií, ale která zároveň není zrovna mainstreamová. Kolik milionů dolarů asi cestovalo z účtu na účet v případě Metra Exodus nebo Borderlands 3?

Nejnovější články