Témata
Reklama

Technologie zpracování plechů od A do Z

Trojice konferencí s názvem Technology days 2019 hostila zájemce o tvářecí technologie v Praze, Prostějově a v Beladicích na Slovensku. Pořádala ji společnost Exinco, která na českém a slovenském trhu zastupuje několik špičkových zahraničních výrobců tvářecí techniky. Obchodní zástupci pěti z nich přijeli účastníkům konference představit novinky z vlastních výrobních portfolií. Konkrétně se jednalo o společnosti Zani, Muffato, Iron, Sangiacomo a Hürsan.

Konferenci odborníků specializovaných na štíhlou výrobu plechových dílů ze svitků (lisování, odvíjení, rovnání, podávání, ražení, klinčování, vysekávání, ohýbání) moderoval a překládal jednatel společnosti Exinco Josef Chromý.

Reklama
Reklama
Reklama

Kompletní nabídka pro každého tvářeče

Navzdory tomu, že všechny čtyři zúčastněné italské společnosti pocházejí ze stejného silného průmyslového regionu severní Itálie, jejich lisy a ostatní zařízení si vzájemně nekonkurují, ale naopak se doplňují. Umožňují provádět kompletní spektrum tvářecích operací a představují širokou škálu tvářecích technologií od servolisů přes vysokorychlostní mechanické lisy a elektronické podavače až po celé manipulační linky na zpracování plechových dílů ze svitků. Paletu tvářecích technologií doplňují hydraulické lisy turecké společnosti Hürsan. Díky široké nabídce technologií na zpracování plechových dílů od několika milimetrů po výrobu celých karoserií uspokojí společnost Exinco každou poptávku z celé oblasti plošného tváření.

V rámci konference byly představovány jednotlivé stroje a jejich konfigurace, výrobní linky, ale také nadstavby ke strojům, jako je vzdálená diagnostika, preventivní údržba, sběr dat, řízení či využívání inovativních technologií při vývoji strojů.

Konference Technology Days 2019, kterou pořádala konzultační společnost Exinco, se v Praze zúčastnilo přes dvacet posluchačů.

Flexibilní výkonné servolisy

Specialista na výrobu servolisů společnost Zani od chvíle, kdy v roce 1960 vstoupila na trh, již vyrobila a úspěšně nainstalovala na pět tisíc lisů a její portfolio se skládá ze čtyř základních řad strojů. Jsou to excentrické lisy, lisy se zpomalením dolní úvrati, od roku 2008 společnost vyrábí také servolisy a v menším množství i vysokorychlostní lisy pracující rychlostí do 300 zdvihů za minutu. Řada, ze které byly později odvozeny servolisy, se nazývá Motion Master a vyznačuje se kloubovým uspořádáním. Pracovní síly lisu se pohybují v rozmezí 100 až 3 000 tun a rychlost do 200 zdvihů za minutu. Dvojitý kloub je vhodný zejména pro operace tažení. Výška zdvihu horního beranu se mění lineárně. Jednou z užitečných opcí těchto lisů je Link motion, která zabezpečuje vysokou stabilitu lisu tím, že lépe rozkládá síly působící na rám stroje. U servolisů s označením Servo Master bylo dosaženo vyšší flexibility, produktivity a redukce vlivu na životní prostředí. Vyznačují se možností upravovat rychlost v závislosti na složitosti dílu. Dříve byly tyto lisy vyráběny pouze jako těžkotonážní, dnes jsou v nabídce také menší, cenově přístupnější lisy s pracovní silou od 100 tun. Stroje jsou vybaveny menšími motory, které jsou levnější a úspornější. Vývoj servolisů Zani podpořila společnost Siemens, která dodává motory, ovládací panely i software. Stroje lze plně synchronizovat s příslušnou automatizací. Inovátorský přístup společnosti Zani ve vývoji strojů dokazuje např. využívání 3D technologií při konstrukci strojů pro ověření funkčnosti či zahrnutí prvků Průmyslu 4.0 do výbavy strojů, jako jsou senzory pro měření vibrací a prediktivní údržbu, analýzu dat pomocí softwaru od společnosti Siemens, či možnost dodávky stroje včetně příslušné automatizace.

Flexibilní a produktivní servolisy společnosti Zani přijel prezentovat Ing. Yarno Riva.

Podavač pásů zrychlí výrobu

Společnost Muffato postavila své portfolio na třech produktových pilířích. Jsou jimi vysokorychlostní mechanické lisy, vysokorychlostní podavače a repasované lisy. Základ lisů tvoří svařovaná, tepelně upravená konstrukce, válce zabezpečující pohyb beranu při vysekávání jsou z kalené chromované ušlechtilé oceli. Lisy pracují rychlostmi od 100 do 1 000 zdvihů za minutu a jsou vhodné pro výrobu zejména menších dílů, např. pro elektronický průmysl. Stroje jsou z drtivé většiny vyráběny zakázkově podle potřeb uživatele. Podavače DIMAC zabezpečující neustálý přísun plechových pásů do stroje jsou vyráběny v Japonsku. Prostřednictvím videa byla demonstrována jednoduchost nastavení podavače i jeho možnosti. Podavače s označením HS nebo RF se vyznačují kompaktními rozměry a snadným ovládáním. Typ RF lze použít pro pásy o šířce 70 až 500 mm. Posun je pak možný maximálně rychlostí 300 zdvihů za minutu.

Automatizované linky na zpracování plechů ze svitků společnosti Iron posluchačům představil Francesco Falghera.

Automatizované linky pro zpracování svitků

Výrobce linek na automatizované zpracování svitků, společnost Iron, se specializuje zejména na manipulaci se svitky, podélné i příčné dělení svitků, automatizované vysekávání a ohýbání dílů přímo ze svitků, laserové řezání dílů a specializované linky na komplexní výrobu dílů přímo ze svitku. Uživatel má na výběr dvě možnosti konfigurace linky: jednou je zpracování plechů ze svitků, druhou je linka na příčné dělení svitků (přístřihy), které jsou pak dále zpracovávány. Linky jsou vysoce produktivní a rychlé. Linky na příčné dělení svitků obvykle obsahují motorizované odvíječe, nakladače svitků, vstupní jednotku, rovnačku svitků s jednadvaceti válci, podávací stůl, elektronický válcový podavač, nůžky, stohovač, stůl pro stohování a odváděcí dopravník. Stohovače jsou vyráběny od 2 000 mm do 12 000 mm délky, minimální přířez je 400 mm. Pracovní rychlost je nabízena ve třech verzích: 0–20 m.mim-1, 0–40 m.mim-1, 0–60 m.mim-1. Nejnovější odvíječe jsou vybaveny enkodérem pro kontrolu odvíjeného množství plechů. Princip odvíječe se liší podle hmotnosti plechových dílů: do 10 tun je odvíjení prováděno tažením, nad 10 tun je odvíjení tlačené. Rovnač může mít podle typu aplikace mnoho podob. Moderní opce rovnače umožňují snadnější navádění nového svitku či jednodušší čištění. Na požádání je možné spojit do jednoho zařízení operaci rovnání i podávání. Samozřejmostí jsou také zákaznické modifikace celých linek.

Excentrické mechanické lisy různých konstrukcí

Společnost Sangiacomo vyrábí již od šedesátých let excentrické mechanické lisy. Typickou charakteristikou setrvačníkových lisů je C rám a lisovací síla od 10 tun do 450 tun. Druhou variantou jsou lisy přímé (sloupové) s lisovací silou od 50 tun do 500 tun. Přestože se firma věnuje zejména sériové výrobě lisů (stovky lisů ročně), až osmdesát procent z nich je zákaznicky přizpůsobeno. Už u menších lisů rostou požadavky na osazování nejdůležitějších funkcí senzory pro snažší kontrolu lisovacího procesu podle požadavků Průmyslu 4.0. Všechna sledovací zařízení jsou dnes již běžně součástí lisů a měřené hodnoty jsou automaticky zobrazovány na ovládacím panelu lisu. Stejně rostou také požadavky na produktivitu strojů při menších výrobních sériích. Až sedmdesát procent lisů je osazeno konzolami pro snadnou výměnu nástrojů a hydraulickým systémem upínání, které zkrátí přípravné časy.

Vlastnosti excentrických mechanických lisů Sangiacomo ve své prezentaci uvedl Mauro Buriola.

Vychytané hydraulické lisy díky vlastnímu vývoji

Jediná zúčastněná společnost nepocházející z italského regionu – turecká společnost Hürsan – dostala slovo závěrem konference. Výrobní portfolio společnosti se skládá výhradně z hydraulických lisů různých konfigurací. Stroje lze zákaznicky upravovat. Veškeré hydraulické díly, které jsou v lisech využívány, dodává výhradně společnost Bosch Rexroth, elektrická zařízení zase společnost Siemens. Hürsan se navíc jako jediná společnost v celém Turecku pyšní přízní státní podpory, která sponzoruje výzkum a vývoj hydraulických lisů. Vedle nových variant hydraulických lisů je pozornost vývojových pracovníků věnována např. snižování spotřeby či vývoji užitečných opcí, jako je např. zabezpečení paralelnosti beranu, stolu i plechového dílu či možnost vysunutí a otočení horního nástroje až o 180° při opravách mimo pracovní prostor stroje.

Hydraulické lisy Hürsan a jejich technické specifikace předvedl Mahmet Sari.


Výše popsané stroje a příslušenství jsou jen velmi malou ukázkou z portfolia jednotlivých společností, které se účastnily konference Technology Days 2019. Osobně si myslím, že účast na konferencích tohoto typu je nejlepší způsob, jak představit zájemcům o tvářecí technologie dostupné možnosti, které díky společnosti Exinco lze dnes snadno pořídit také na českém a slovenském trhu. Pestrost nabízených technologií a organizaci konference pozitivně hodnotili a ocenili také návštěvníci ve všech třech místech konání.

Eva Buzková

Eva.buzkova@mmspektrum.com

Reklama
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Související články
CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Open House Pfronten

Koncem ledna 2018 se konalo pravidelné setkání uživatelů technologií DMG Mori ve výrobním středisku ve Pfrontenu. Akci již tradičně podpořila pobočka DMG Mori Czech, která svým parnerům zorganizovala možnost prohlídky sídla mateřské firmy v tomto bavorském městečku na úpatí Alp.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Roztažená křídla čínského draka

Opět po dvou letech se v Pekingu konal jeden z největších světových veletrhů obráběcích a tvářecích strojů a technologií CIMT (China International Machine Tool), který lze velikostně přirovnat k hannoverskému EMO a který rozlohou a počtem návštěvníků zdaleka předčí jeho milánské zastavení, tokijský Jimtof či chicagský IMTS. Celá světová liga (i ti, kteří třeba na EMO nevystavují) se zde prezentuje po boku domácích producentů oboru obráběcí stroje, nástroje a příslušenství. Letos se termín konání kryl s velikonočním týdnem a křesťanský svět musel tento fakt přijmout.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Investice firem do Průmyslu 4.0

Svaz průmyslu a dopravy ČR realizoval během letního období průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak tuzemské firmy zavádějí prvky Průmyslu 4.0 a jak jsou na digitální transformaci připraveny. Z výsledků vyplynulo, že polovina firem chce v příštích pěti letech do této oblasti investovat větší objem financí. Nejvíce podniků má zatím na zavádění prvků Průmyslu 4.0 vyčleněno do 5 % investičního rozpočtu. Jak se dalo dedukovat, aktivnější a připravenější na zavádění prvků Průmyslu 4.0 jsou velké firmy.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit