Hlavní obsah

Senzační zpráva. Křetínský prý teprve nyní získá ve Spartě většinu

Praha
Aktualizováno

Daniel Křetínský je už dlouho považován za majitele fotbalové Sparty, ale podle slovenského webu hnonline.sk teprve teď získá v klubu většinu. Jak server avizuje, akcionářská struktura legendární české fotbalové značky se zásadně změní. Slovenští finančníci se zbaví zhruba poloviny svého nynějšího 90procentního podílu. Křetínský prý v klubu formálně vlastnil a stále vlastní pouze necelou desetinu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéf fotbalové Sparty Daniel Křetínský a David Lafata před utkáním s Olomoucí.

Článek

Jak si lze senzační zprávu vysvětlit? Během jara 2012 se měla struktura akcionářů Sparty zásadně změnit. Až 40 procent akcií měl od finančníků z J&T přebrat tehdejší šéf představenstva klubu a zároveň bývalý top manažer J&T Daniel Křetínský. Hnonline.sk tvrdí, že i když ho média a sportovní veřejnost od té doby označovala za majitele Sparty, ústní příslib fotbalových mecenášů se nakonec do finále nedotáhl. Křetínský tedy prý v klubu formálně vlastnil a stále vlastní pouze necelou desetinu.

Až po sedmi letech se nyní gentlemanská dohoda mezi zakladateli J&T a Křetínským údajně přetaví do reality. Slováci si odkrojí ze svého současného 90procentního podílu téměř polovinu, kterou přebere právě energobaron z Energetického a průmyslového holdingu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéf fotbalové Sparty Daniel Křetínský během tiskové konference.

"Akcionářská struktura AC Sparta Praha aktuálně prochází transformačním procesem, jehož výsledkem bude, že 50-56 procentní podíl v klubu bude držet společnost Daniela Křetínského a 44-50 procent akcií struktura J&T Sport Team ovládaná Ivanem Jakabovičem a rodinou Tkáčů," řekl Maroš Sýkora, mediální zástupce zakladatelů J&T.

Sparta zatím nebude na Slovensku zveřejněnou zprávu komentovat.

Z informací HN vyplývá, že definitiva o výši nového poměru podílů mezi dlouholetými akcionáři Sparty zatím nepadla, jednání o rozdělení majetkového vlivu v pražském klubu totiž stále probíhají. Ve hře je několik alternativ vyrovnání mezi Jakabovičovými s Tkáčovými a Křetínským.

Server připomíná, že majitelé Sparty se v novodobé historii klubu střídali v pořadí Petr Mach, Alexander Rezeš, Axel Diekmann, finančníci z J&T Jakabovič s Tkáčem a nově pak Křetínský.

Reklama

Související témata: