To je gól: Řecko chce Němcům zabavit majetek. Kvůli reparacím

23.04.2019 13:12

Řecký premiér Alexis Tsipras znovu nastolil otázku válečných reparací. Kabinet se domnívá, že Německo stále dluží řeckému státu reparace a ten je hodlá vymáhat. Vláda v Aténách tvrdí, že jí vláda v Berlíně dluží stovky milionů eur. Německá vláda řecký požadavek smetla ze stolu.

To je gól: Řecko chce Němcům zabavit majetek. Kvůli reparacím
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Řecký parlament se minulý týden zabýval zprávou, která vypočítávala finanční nároky Řecka vůči Německu v podobě reparací za škody způsobené nacisty ve druhé světové válce. Informuje o tom server časopisu Der Spiegel.

Anketa

Je nastupující ministryně spravedlnosti Benešová nebezpečím pro českou demokracii?

11%
89%
hlasovalo: 9918 lidí

Mezi lety 1941 až 1944 zavraždili nacisté na 300 tisíc Řeků. V roce 1942 musela řecká vláda poskytnout Berlínu půjčku 500 milionů tehdejších říšských marek. Kdyby mělo Německo tuto sumu Řecku vracet, částka by se i s úroky vyšplhala na několik miliard eur. Řecký parlament zprávu o německém dluhu vůči Řecku schválil a zmocnil vládu Alexise Tsiprase k vymožení této částky všemi dostupnými právními prostředky. „Pro Řecko je to důležitý den v boji za spravedlivé vyrovnání německého dluhu,“ řekl Aristomenis Syngelakis z řeckého výboru pro reparační nároky časopisu Der Spiegel.  

Řecká vláda hodlá s německým kabinetem jednat o čtyřech kapitolách. O náhradách za válečné škody, o vrácení uměleckých děl, o odškodnění obětí válečných zločinů a jejich příbuzných a o vrácení již popsané půjčky a to i s úroky.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert již oznámil,, že německá vláda sice uznává svou historickou vinu za rozpoutání světové války a způsobení velkého utrpení, ale vláda považuje vzájemné narovnání za právně vyřízené a politicky stvrzené.

Řecký kabinet se může se svým požadavkem obrátit na Mezinárodní soudní tribunál v Haagu, ale není jisté, zda má vůbec nějakou šanci uspět. Řecká vláda může také zabavit německé majetky a německé zboží na svém území. Žádná řecká vláda se však dosud k takovému kroku neodhodlala, protože se obávala pošramocení politických a obchodních vztahů s významným partnerem.

O nárocích na peníze od Německa se v Řecku debatovalo i v roce 2016, ale tehdy premiér Tsipras debatu zarazil, protože měl obavy, co by vznesení finančních nároků udělalo s mezinárodní finanční pomocí Řecku. Teď se však blíží evropské volby a v říjnu budou v Řecku volby parlamentní. Kritici proto Tsiprasovi vyčítají, že tentokrát toto téma zvedl, aby ho využil v politickém boji.  

Vláda v Athénách hodlá své požadavky přednést i na půdě Evropského parlamentu, a to po květnových volbách. Tsiprasův kabinet doufá, že dokáže na svou stranu získat spojence z dalších zemí, kteří by mohli řecké nároky podpořit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…