Artek představuje kolekci inspirovanou finsko-japonským přátelstvím

23. Duben 2019 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 13064

Artek je finská značka, která byla založena již roku 1935. Nyní představila speciální produktovou řadu, pro jejíž vznik Artek inspirovalo sté výročí navázání diplomatické spolupráce mezi Finskem a Japonskem. Značka samozřejmě nesměla chybět na Milánském týdnu designu 2019, kde mohli milovníci neotřelého designu zhlédnout fantazijní figurky jako vázy a svícny, ikonické stoličky kolorované tradiční japonskou technologií nebo ručně barvené látky. Z lázeňské kultury, která je pro Japonsko i Finsko společná, vzešla jedna z hlavních novinek – lavička Kiulu.

Kolekce FIN/JPN Friendship je oslavou jedinečných vztahů Finska a Japonska. Autoři kolekce, která vznikla ve spolupráci s předními japonskými a finskými designéry, architekty a řemeslníky, se rozhodli představit kombinaci tradičních řemesel a trendů současného i klasického designu obou zemí. Autorkou expozice, situované v samém srdci milánské umělecké čtvrti Brera, je Linda Bergroth.

ColoRing, Jo Nagasaka

Jo Nagasaka svou experimentální povrchovou úpravu ColoRing uplatnil na klasických objektech ikony finského designu Alvara Aalta – stoličce Stool 60, lavici Bench 153B a pojízdném čajovém stolku Tea Trolley 901. Technika ColorRing propojuje dvě starobylé japonské techniky – udukuri a tsugaru-nuri. Je charakteristická svými překvapivými barevnými kombinacemi a fluidními, nepravidelnými strukturálními vzory.

 

Secrets of Finland, COMPANY

Finsko-korejské designérské duo COMPANY se nechalo unést představou, jaké oficiální dary by asi finská delegace předala zástupcům Japonska. Výsledkem je šest dekorativních a současně funkčních keramických objektů.

 

Kiulu lavička, Koichi Futatsumata

Architekt a designér Koichi Futatsumata na expozici představil víceúčelovou lavici Kiulu Bench, při níž se inspiroval všudypřítomnou kulturou veřejných lázní. Tento objekt může sloužit jako sedátko i koš a současně nabízí úložný prostor.

 

Stool 60, BUAISOU

Stolička Stool 60 Aizome kombinuje kultovní design Alvara Aalta a tradiční japonskou techniku barvení prostředky na čistě rostlinné bázi. Při vývoji současné verze stoličky Artek spolupracoval se značkou BUAISOU, která se specializuje na barvení textilií indigem.

Představená kolekce zahrnuje i aktualizovanou variantu bavlněné textilie s potiskem Kirsikankukka s motivy třešňových květů, jehož původní autorkou je Aino Aalto. Potisk dnes realizuje rodinná firma z Kjóta, která proslula svými různobarevnými vzory pro tradiční japonská kimona.

S instalací souvisí i kniha Pieces of Aalto, která vychází z dlouhodobého přátelství Arteku s módním a textilním designérem Akirou Minagawou a japonského umělce představuje v diskusi s jeho vzory Alvarem a Ainou Aalto.

 

Galerie