Šéf TOPky udeřil Faltýnka do slabin. V Praze se chystá útok na největší baštu bosse ANO

23.04.2019 16:38

Jiří Pospíšil se stává mocným hráčem pražské politiky. Poté, co dovedl TOPku na výsluní, kdy se tato partaj podílí na vládnutí v metropoli, s největší pravděpodobností chystá frontální útok na poslední vlivovou baštu Jaroslava Faltýnka. Tou je pražský Dopravní podnik a především jeho ekonomický šéf Peter Hlaváč.

Šéf TOPky udeřil Faltýnka do slabin. V Praze se chystá útok na největší baštu bosse ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil, lídr Spojených sil pro Prahu (TOP 09 + STAN)

Anketa

Je útok na Dominika Feriho důkazem o zhrubnutí české společnosti?

5%
95%
hlasovalo: 11100 lidí
Ten nastoupil do Dopravního podniku v říjnu 2016. Bylo to v době, kdy DPP údajně ovládal poměrně pevnou rukou Květoslav Hlína, blízký spolupracovník Jaroslava Faltýnka. Hlaváčovy cíle po jeho nástupu nebyly nikterak rozbředlé.

„V DPP bych rád zúročil své zkušenosti načerpané na pozicích ve společnostech, kde jsem působil dříve. Věřím, že se mi podaří v DPP nastavit systém efektivní kontroly nákladů tak, aby se optimalizovalo hospodaření DPP ve prospěch hlavního města Prahy,“ uvedl tehdy na tiskové konferenci.

Dodejme ještě, že do té doby Hlaváč působil ve společnostech Mondi SCP Ružomberok a.s. a SHP Harmanec a.s. a v oblasti energetiky ve společnosti SPP Distribúcia. Víc se toho o něm neví. Snad jen jedna poznámka pod čarou, na kterou ParlamentníListy.cz narazily mnohokrát. Hlaváč byl vždy dáván do spojitosti s Jaroslavem Faltýnkem a poslední měsíce se o něm v zákulisí hovoří především v souvislosti s „jistou velkou smlouvou se Siemensem, kterou pomohl prosadit Martinu Gillarovi". K té se ještě dostaneme.

Celé dění kolem Petera Hlaváče paradoxně nastartovala právě naše redakce, která v lednu letošního roku upozornila na nejasnosti kolem Filipa Tuláka, dnes už bývalého šéfa investic DP.

V Dopravním podniku se poté začalo řadu týdnu řešit, kdo jej nahradí. Až se došlo k závěru, že nejlepší bude, aby investice v řádech miliard korun spravoval právě ekonomický ředitel. Jeden z našich zdrojů z DPP k tomu poznamenal, že „jde o jeho možné napojení na pana Faltýnka, které nás vedlo k úvahám o změně".

Peter Hlaváč (foto DP)

Tou změnou není myšleno nic menšího než Hlaváčova eliminace. „Myslím, že by měl skončit, ale budeme o tom ještě hovořit," řekl pro ParlamentníListy.cz jeden ze členů dozorčí rady této městské firmy. Bližší podrobnosti komentovat nechtěl. Ty jsme se nakonec dozvěděli až od dvou společností, které s DPP dlouhé roky spolupracují.

Podle všeho se celá mozaika změn zrodila v sídle TOP 09 a má o ní být informován také předseda Jiří Pospíšil. Ten se tímto odvážným krokem poměrně jednoznačně staví proti takzvaným starým pořádkům. Sám k tomu ovšem doposud neřekl jediné slovo. I proto vycházejme z toho, co jsme se dozvěděli nejen z okolí předsedy TOP 09.

Na nejbližší dozorčí radě by mohl padnout návrh na odvolání Petera Hlaváče, k čemuž by současná koalice měla mít klidnou převahu. Otázkou zůstává, co bude dál. Jak se nám podařilo zjistit, ve hře jsou v tuto chvíli tři jména. Dvě z nich prosazuje předseda dozorčí rady Adam Scheinherr z hnutí Praha sobě. Má se jednat o Martina Dařílka, který působil jako šéf investic v Nemocnici Na Homolce, a potom Miroslava Řezníčka, někdejšího šéfa ČD Telematika. I zde měl kamarád Jaroslava Faltýnka Květoslav Hlína prokazatelné zájmy. Třetím v pořadí je kandidát TOP 09 a zřejmě nejsilnější adept na tuto pozici, bývalý člen představenstva Českých drah František Bureš.

Jeho jmenování by mohlo být vhodné i z hlediska politických vazeb. Bureš v minulosti vadil jak ČSSD, tak i vládnoucímu hnutí ANO. Tyto dva subjekty ho vymetly z ČD i z VÚŽ (Výzkumný Ústav Železniční). Negativem pro jeho jmenování může být například nákup obrazu Jaroslava Faltýnka, který však prý byl pořízen na podporu dětem.

Hra o miliardy může začít. A jak to vypadá, Jiří Pospíšil si v případě prosazení odvolání Petera Hlaváče připíše velmi důležitý bod na vlivovém měřítku pražské politiky. „On mě tím dost překvapil, že se k tomu TOPka takhle postavila, nečekal bych razantní, ale spíše klidový stav," uzavřel jeden ze členů dozorčí rady DPP, který se změnou ekonomického (a investičního) ředitele souhlasí.

Předsedou představenstva je Petr Witowski, místopředsedou Ladislav Urbánek a členy představenstva jsou Jiří Špička a Jan Šurovský. Dozorčí rada má patnáct členů, předsedou je Adam Scheinherr a místopředsedy jsou Pavel Vyhnánek, Jan Marek a Oldřich Schneider. Členy dozorčí rady jsou Josef Buriánek, Marek Doležal, Petr Hlubuček, Jan Holub, Tomáš Mikeska, Tomáš Novotný, Jiří Obitko, Michal Štěpán, Ivo Vašíček, Michal Zděnek a Petra Kolínská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…