Ty správně boty na běhání zajistí jen promyšlený nákup

Jaro je tu. Sice je sport ještě stále omezený, ale běhat venku je to nejlepší, co můžete pro své tělo a mysl udělat. Ačkoli běh nepatří, co se nároků na výbavu týče, k nejnákladnějším sportům, rozhodně se nevyplatí podcenit nákup kvalitní obuvi. Co všechno bychom při koupi běžeckých bot zvážit?

Jaká kritéria musí splňovat běžecká bota do terénu?

Jakou zvolit velikost

Nekupujete si kopačku nebo boty na lezení, kde platí „čím menší, tím lepší“.

„Bota na trail running by měla být zhruba o centimetr delší, než je vaše chodidlo, aby při pohybu v nerovném terénu, a především pak při sbíhání z kopce nedocházelo k narážení prstů do špičky boty, k jejich deformacím a otlakům,“ upozorňuje Vít Hruška z e-shopu s vybavením do přírody a na sport.

Žádné plavání

Pokud máte pocit, že v botě „plavete“, je nejspíš na vině špatný výběr velikosti, nebo dokonce modelu. Každý výrobce používá na jednotlivé modely odlišná kopyta, takže se velmi často stává, že různé modely o stejných velikostech vám mohou sedět (nesedět) úplně jinak. Když nemáte patu v botě jako přilepenou, vyberte si raději jiný model.

Pohodí na prvním místě

Nejste vrcholoví sportovci, kteří své tělo huntují pro dosažení maximálních výkonů. Dopřejte proto svým nohám pohodlí, a kromě volnosti ve špičkách vybírejte také model, který vás nebude dřít a tlačit ani v achilovkách, ani v oblasti kotníků nebo v ohybu při odrazu.

Odpovídá míře zátěže a druhu terénu

Každý z nás by chtěl mít to nejlepší. Někdy ale papírově „nejnabušenější“ botky nejsou to nejlepší pro danou aktivitu nebo aktuální povětrnostní podmínky.

Proto když běháte převážně v dobrém počasí a v méně náročném terénu, dejte přednost obuvi bez membrány. Ta bude lépe dýchat a rychleji schnout, pokud ji náhodou trochu promáchnete. Naopak v zimě a v horším počasí nebo terénu bych dal osobně přednost botám s membránou, která zajistí vyšší voděodolnost i tepelný komfort,“ doporučuje Vít Hruška.

Zkoušejte, zkoušejte, zkoušejte

Nevybírejte boty podle toho, jak vypadají (stejně je budete mít brzy od bláta, odřené a ošoupané), ale spíše se zaměřte na to, jak se v nich cítíte.

„Při zkoušení bot neseďte, naopak se v nich proběhněte po obchodě. Vyzkoušejte, jak sedí při odrazu a jak při dopadu. Zaměřte se na detaily, protože pokud vás boty tlačí už po minutě v obchodě, jak byste se v nich asi cítili po hodině úporného běhu,“ uzavírá Vít Hruška.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat