Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Weber by jako šéf Evropské komise chtěl zablokovat plynovod Nord Stream 2

Ekonomika

  17:23
VARŠAVA - Kandidát Evropské lidové strany (EPP) na post předsedy Evropské komise (EK) Manfred Weber řekl, že pokud se šéfem komise skutečně stane, použije všechny právní cesty, aby zablokoval plynovod Nord Stream 2. Weber to prohlásil v rozhovoru v úterním vydání listu Polska The Times. Nord Stream 2 podle něho není v zájmu Evropy, protože zvýší její závislost na ruském plynu.

Manfred Weber. foto:  Dan Materna, MAFRA

„A my potřebujeme větší nezávislost na ruském plynu,“ řekl a dodal, že jako předseda Evropské komise byudělal všechno pro to, aby vznik plynovodu zablokoval.

Při transportu plynu z Nord Stream 2 bude hrát Česko zásadní roli

Nord Stream 2 má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Má obejít země, přes které se teď do západní Evropy dopravuje velká část plynu. Plynovod je trnem v oku především Ukrajině a Polsku, ale i dalším státům, jako je Česká republika a Slovensko. Podle těchto zemí jde stavba proti zájmům EU, zvyšuje závislost na Rusku a může znamenat riziko destabilizace Ukrajiny.

Na financování plynovodu Nord Stream 2 se podílí pět evropských firem, mezi nimi dvě německé. Weber, který z Německa pochází, také řekl, že není německým kandidátem na post předsedy Evropské komise, ale kandidátem Evropské lidové strany. „Když přemýšlíme o Evropě, musíme přemýšlet o nezávislosti na ruském plynu,“ uvedl Weber.

Autor: