Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman označil nízké investice za skvrnu na česko-čínské spolupráci. Sám přitom sliboval 232 miliard

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching (vlevo) si 30. března 2016 na závěr Si Ťin-pchingovy návštěvy ČR připili pivem na terase Strahovského kláštera v Praze. Foto: ČTK
Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching (vlevo) si 30. března 2016 na závěr Si Ťin-pchingovy návštěvy ČR připili pivem na terase Strahovského kláštera v Praze. Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman v posledních letech velmi propagoval obchodní spolupráci s Čínou. Po jeho neúspěšném pokusu o přijetí v Bílém domě mluvil o tom, že si s premiérem Andrejem Babišem rozdělí práci. Zeman se měl věnovat vztahům s Čínou a Ruskem a Babiš s USA. I přes řadu konkrétních finančních příslibů, které Zeman v průběhu poslední doby veřejně dal, zůstává míra čínských investic v Česku za očekáváním.

Aktuálně Zeman v rozhovoru pro čínskou televizi CCTV kritizoval nízké investice jako „skvrnu na česko-čínské spolupráci“. Prezident přitom doposud spolupráci s Čínou hájil.

Zeman v čínské televizi podpořil projekt Nové hedvábné stezky a pochvalně mluvil o společnosti Huawei, která by se podle jeho mínění mohla stát v Česku velkým investorem. To zmínil již dříve. V lednu mluvil v televizi Barrandov o tom, že řadou států kritizovaná firma by tu mohla investovat až osm a půl miliardy korun.

Spolupráce s Pekingem je pro prezidenta významná. V průběhu posledních let Čínu opakovaně navštívil, na Hradě se konají Česko-čínská obchodní fóra a na návštěvě Prahy byl v roce 2016 i čínský prezident Si Ťin-pching. Během setkání oba státníci a zástupci byznysu podepsali memoranda, podle nichž měla Čína v Česku mohutně investovat. Zeman tehdy sliboval, že Česko může získat investice v objemu 232 miliard korun.

„Zítra na Žofíně budeme na byznys fóru podepisovat konkrétní obchodní smlouvy, a jestliže jsem odhadoval, že objem čínských investic v tomto roce bude 45 miliard korun, hluboce jsem se zmýlil. Je to jenom na tento rok 95 miliard korun,“ řekl tehdy na Hradě Zeman.

O rok později si Zeman na česko-čínském obchodním fóru pochvaloval

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější