Dnes Čtvrtek - zatazeno 11°C
Zítra Pátek - polojasno 16°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Část koalice v Praze 4 se snaží povýšit ideologii nad službu občanům, říká opoziční zastupitel Míth
Stará Nuselská radnice, ve které probíhají jednání zastupitelstva Prahy 4. Foto: Richenza / Wikimedia Commons

Část koalice v Praze 4 se snaží povýšit ideologii nad službu občanům, říká opoziční zastupitel Míth

Na zítřejším jednání zastupitelstva Prahy 4 k širšímu konsensu zřejmě stále nedojde. Koalice Pirátů, Prahy 4 sobě (Zelení a nezávislí) a hnutí Společně pro Prahu 4 (STAN/KDU-ČSL) má v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu jen nejtěsnější většinu jednoho hlasu. Opoziční blok ODS, hnutí ANO a TOP 09 koalici vyčítá nečinnost, absenci dlouhodobých cílů a prosazování zelené ideologie. „Jako opozice jsme jednotní a věříme, že Praha 4 by měla mít jinou vládu,“ uvedl opoziční zastupitel a bývalý radní čtvrté městské části Jaroslav Míth z ODS.
jaroslav-mith

Ing. Jaroslav Míth

Co je hlavním důvodem k opozičnímu snažení v Praze 4?
Je to záměr části koalice povýšit ideologii nad službu občanům. Vidíme to v mnoha oblastech, především v dopravě. Pořád se hledá  ideologický nepřítel. Dříve to byla jaderná energetika, nyní to jsou auta. Nejde o to občanům skutečně zlepšit život ve městě, hlavní je znepříjemnit život řidičům. Jako příklad uvedu snahu o zasypání podjezdu a instalaci semaforů na magistrálu v úrovni ulice Na Veselí. Takto by se na magistrále vytvořila umělá křižovatka, což by znamenalo, troufnu si to tak pojmenovat, lokální ekologickou katastrofu.

Není označení katastrofa příliš silné slovo?
Není. Nyní v této obytné oblasti auta projíždějí, když tu uděláte špunt, auta se budou hromadit, popojíždět a navíc se doprava rozlije do okolních ulic, kde je relativní klid. V oblasti násobně stoupne množství emisí oproti stavu, když auta jen projedou. Místo hledání skutečných řešení jako je zahloubení magistrály se vymýšlí jen řešení, jak dopravu dusit a s ní dusit i občany.  

Z opozice zaznívá, že koalice není moc soudržná. Není to jen takové testování a okopávání jejích kotníků?
Když se podíváte na výsledky práce koalice a vyjádření jejích představitelů, uvidíte, že to nefunguje, jak má. Je jen údržbová, nepouští se do zásadních věcí. Působí na mě jako svazáci, kteří si vždy něco vyberou, čím chtějí zaujmout a pak tím mávají jako mávátkem. Ale realita je jiná. Tato koalice žije od jednoho jednání rady k druhému, hlavně nic nezkazit a nějak přežít. Nemají žádnou koncepci, vždyť ani nevydali řádné programové prohlášení, takže půl roku po volbách stále nevíme, čeho chtějí dosáhnout.

Důvody, proč se vám stávající koalice nelíbí, jste již popsal, ale nemělo by vedení v čele s Petrem Štěpánkem dostat více času, než pět měsíců?
Je to přeci už dost dlouhá doba na nějaké výsledky. My jsme se doposud chovali konstruktivně a nebyli jsme útoční. Ale právě počínání vedení Prahy 4 a její důraz na ideologická řešení mě utvrzuje v tom, že změna bude žádoucí. Opoziční blok je semknutý, ověřili jsme si, že si sedíme lidsky a vedení Prahy 4 se musí i nadále obejít bez našich hlasů.

Pokud by došlo k rozpadu stávající koalice, jaké by byly priority té nové?
Věřím, že by v ní byla ODS, zájem máme. Naší prioritou by bylo zastavení degradace a demontáže dopravního systému. Doprava je sice přebujelá, je ji nutno řešit, ale ne zaslepeným pohledem. Další prioritou by bylo vytýčení vize a rozvoje Prahy 4, který přesáhne jedno volební období.


Autor: red

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Další články
Nahoru