ROZHOVOR – V bitvě o bronz dvakrát porazili kladenské Orly a zaslouženě jim padly medaile kolem krku. Ostrava se po šesti letech, kdy naposledy v roce 2013 senzačně získala mistrovský titul, raduje ze zisku bronzové trofeje. Foto: Jaroslav Obsadný

Letošní volejbalová sezona Ostravy neměla oslnivý start. Nový tým kolem trenéra Václavíka, poskládaný převážně z mladých hráčů, neměl v začátku přesvědčivé výsledky a mezi elitní čtyřku ho nikdo nepasoval. Tím, že v play-off vyřadili mistry z Karlovarska, upoutali pozornost. Narazili na Budějovice, ale poté dokázali přehrát Kladno a úžasnou jízdu extraligovým ročníkem zakončili bronzovou medailí. Zaslouženě. Více však už v rozhovoru pro VolleyCountry prozradil kouč Jan Václavík sám.

Na začátku sezony vás mnozí pasovali do role outsidera, je to tak?
Myslím si, že se to dá říct. Měli jsme z více než poloviny nový mančaft, přišli mladí kluci a žadné velké jméno. Takže jsme v té roli byli oprávněně. Dávali jsme si postupné cíle.

V polovině sezony však přišel velký obrat a Ostrava začala hrát jiný volejbal. Čím to?
Nemyslím si, že jsme začali hrát jiný volejbal. Trénovali jsme stále dobře, jen nepřicházely výsledky. Duležité bylo, že nás ta série proher neotrávila a pokračovali jsme v dobré práci. Jak se dostavila první vítězství, přišlo sebevědomí, a to zvedne každý tým.

A nyní k samotnému závěru sezony, jak byste ho popsal? Co všechno vás dohnalo k medaili?
Pocťivé trénovaní a velká bojovnost v zápasech. Každý člen týmu dělal maximum (často i navíc), aby tato sezona byla úspěšná. Nemyslím si, že vždy je to samozřejmé.

Tímto úspěchem cena vašeho týmu i Vás stoupla, vnímáte zvýšený zájem z ostatních klubů?
Já osobně zvýšený zájem nepociťuji. Postupně přišla chvála od fanoušků i soupeřů, převážně za bojovnost s jakou hrajeme. To určitě potěší a moc si toho vážíme. Kluci David Janků a Oliver Sedláček se probojovali do širší reprezentace, moc jim to přeji a myslím, že zcela zaslouženě.

Plánujete v Ostravě do příští sezony velké změny?
Většina hráčů má platnou smlouvu, tím pádem by nemělo dojít k tomu co loni, kdy jsme doplňovali družstvo ve velkém. Bylo by fajn vymyslet zase něco nového pro fanoušky, protože letos jsme vytvořili parádní tandem, který fungoval.

Co už nyní můžete o nadcházející sezoně prozradit?
To je ještě daleko. Včera jsme hráli o medaile.

Na které momenty z této sezony budete nejraději vzpomínat?
Není jeden konkrétní zážitek a budu se opakovat, ale mám vždy moc dobrý pocit z toho, když kluci odmakají trénink na 100% a je vidět posun v naší hře. A takto to bylo po většinu sezony. Hodně si považuji, že jsme v play off, hrané na série, vyhráli dvakrát nad týmy ze silné čtyřky a potvrdili tak naši výkonnost.

 

Autor: Blanka Popelková