Hlavní obsah

Boston - Toronto 5:1Stav série 4:3Hotovo, Boston vyhrál! Krejčí s Pastrňákem slaví postup. Dál jdou po zázraku i Žraloci

Boston/Praha
Aktualizováno

Hokejisté Bostonu postupují do druhého kola play off NHL. Bruins vyhráli rozhodující zápas na domácím ledě nad Torontem 5:1. Jednou asistencí se na tom podílel i český útočník David Krejčí, jenž tak bodoval v pátém utkání v řadě. David Pastrňák se neprosadil. Utkání rozhodli hráči třetího a čtvrtého útoku. Boston vyhrál sérii 4:3 na zápasy a ve druhém kole si zahraje s Columbusem. Senzační postup slaví i hokejisté San Jose. Ti vyhráli rozhodující bitvu s Vegas 5:4 v prodloužení, gólem a asistencí jim k tomu pomohl i český útočník Tomáš Hertl. Následně byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu.

Foto: Greg M. Cooper, Reuters

Hokejisté Bostonu slaví postup do 2. kola play off NHL.

Článek
Fotogalerie

Boston udeřil dvakrát v závěru první třetiny. Nejprve skóroval Švéd Joakim Nordström. Ten sice pálil z velkého úhlu, dánský gólman Toronta Frederik Andersen byl nalepený u tyče, nakonec mu však touš propadl do sítě a hala šílela nadšením. To ještě umocnil další Švéd Marcus Johansson, hráč třetí formace, druhým gólem. Nabruslil si před branku a propálil gólmana - 2:0.

Ve druhé části sice dal naději hostům John Tavares, který snížil na 1:2, jenže od té chvíle byl brankář Bruins Tuukka Rask neprůstřelný. A tak přišly velké chvíle domácích. Ve 43. minutě Sean Kurely ze čtvrté lajny pojistil jejich vedení na 3:1 a na hokejky Toronta se vloudila nervozita.

Tým Maple Leafs měl i smůlu. Chvíli před koncem slovenský bek Zdeno Chára ve snaze dostat do bezpečí nahození Tavarese kopl puk do tyče vlastní branky. Toronto zkusilo hru vabank a poslední dva góly inkasovalo do prázdné branky. U trefy na 4:1 asistoval český útočník David Krejčí, který vybojoval puk při rozehrávce hostů a předložil jej spoluhráči. Charlie Coyle nezaváhal a Bruins mohli slavit. Skóre pak definitivně podtrhl Patrice Bergeron dalším gólem do odkryté klece.

Boston tak vyhrál sedmý zápas série proti Torontu, stejně jako v letech 2013 a 2018, tým Maple Leafs nepřešel první kolo play off od roku 2004. Soupeřem Bostonu ve druhém kole play off bude Columbus.

Kolaps Rytířů z Vegas v oslabení

Rozhodující zápas mezi Žraloky ze San Jose s Rytíři z Vegas nabídl podívanou, která nebyla pro slabé povahy. Ve 44. minutě vedli hosté z Vegas 3:0 a nejspíš jen málokdo pochyboval o tom, že by měla jejich pouť play off NHL skončit. Jenže ještě než se zlomila třetí část hry do druhé poloviny vyfasoval hostující Eakin trest na pět + plus deset minut za krosček a San Jose vycítilo šanci.

Už za sedm sekund využil přesilovku Couture, když se na gólové akci podílel asistencí i český útočník Tomáš Hertl. O necelých padesát sekund později se Hertl sám zapsal do listiny střelců a manko Žraloků se tenčilo. A přesilovková smršť domácího týmu nebrala konce. V 53. minutě Couture dokonce srovnal. Když pak o 28 sekund později Labanc zaznamenal čtvrtý gól v početní výhodě, nejspíš Eakina ve Vegas proklínali, protože San Jose vedlo!

Ani tohle však nebyla konečná a v čase 59:13 pro změnu Marchessault srovnal a atmosféru v táboře natěšených domácích fanoušků pořádně zmrazil. Zápas tak musel jít do prodloužení. Nakonec ale slaví Žraloci. Na začátku devatenácté minuty prodloužení totiž rozhodl o postupu San Jose Barclay Goodrow.

Na straně domácích se neprosadil Lukáš Radil, u hostů se do statistik nezapsal Tomáš Nosek. Sharks tak gólem dokonali obrat v sérii, v níž s loňským finalistou prohrávali 1:3 na zápasy. Lví podíl na obratu má Hertl, neboť v posledních třech utkáních vstřelil čtyři góly a na jeden přihrál. Dvakrát byl vyhlášen první hvězdou.

Výsledky zápasů 1. kola play off NHL
Východní konference
Boston – Toronto 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)
Branky: 15. Nordström, 18. Johansson, 43. Kuraly, 58. Coyle (Krejčí), 60. Bergeron - 24. Tavares. Střely na branku: 32:33. Diváci: 17 565. Hvězdy zápasu: 1. T. Rask, 2. Kuraly, 3. Nordström (všichni Boston). Konečný stav série 4:3 na zápasy.
Západní konference
San Jose - Vegas 5:4 v prodloužení (0:1, 0:1, 4:2 - 1:0)
Branky: 50. a 53. Couture (na první Hertl), 51. Hertl, 54. Labanc, 79. Goodrow - 11. W. Karlsson, 30. Eakin, 44. Pacioretty, 60. Marchessault. Střely na branku: 48:38. Diváci: 17 562. Hvězdy zápasu: 1. Labanc, 2. Couture, 3. Hertl (všichni San Jose). Konečný stav série 4:3 na zápasy.

Reklama

Pavouk - Stanley Cup 2019

  • 1. kolo

  • Tampa Bay - logo Tampa Bay Columbus - logo Columbus
    0 : 4
  • Boston - logo Boston Toronto - logo Toronto
    4 : 3
  • Washington - logo Washington Carolina - logo Carolina
    3 : 4
  • New York Islanders - logo New York Islanders Pittsburgh - logo Pittsburgh
    4 : 0
  • Nashville - logo Nashville Dallas - logo Dallas
    2 : 4
  • Winnipeg - logo Winnipeg St. Louis - logo St. Louis
    2 : 4
  • Calgary - logo Calgary Colorado - logo Colorado
    1 : 4
  • San Jose - logo San Jose Vegas - logo Vegas
    4 : 3
  • 2. kolo

  • Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets Boston Bruins - logo Boston Bruins
    2 : 4
  • Carolina - logo Carolina New York Islanders - logo New York Islanders
    4 : 0
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Dallas Stars - logo Dallas Stars
    4 : 3
  • San Jose Sharks - logo San Jose Sharks Colorado Avalanche - logo Colorado Avalanche
    4 : 3
  • Finále konferencí

  • Carolina - logo Carolina Boston Bruins - logo Boston Bruins
    0 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2
  • Finále Stanley Cupu

  • Boston Bruins - logo Boston Bruins St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4