Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kladno bez Jágra na Pardubice nestačilo, chomutovský Koblasa zakončil baráž hattrickem

Baráž o udržení v extralize jasně ovládli a formu hokejisté Pardubic potvrdili také v závěrečném zápase. Východočeši doma porazili už jistě druhé Kladno, které dorazilo bez Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance, 4:1. V souboji dvou neúspěšných celků si lépe vedl Chomutov i díky hattricku Petra Koblasy. České Budějovice přestřílel 6:4.

Radost hokejistů Pardubic
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Na lavičce Chomutova nechyběl kouč Vladimír Růžička starší, který s týmem neodcestoval v neděli do Kladna a Piráty tam vedl jako hlavní trenér asistent Jan Šťastný.

V úvodu neproměnil šanci domácích Stránský, na druhé straně sice dostal ve čtvrté minutě Jakub Doktor puk do branky, ale kvůli ataku gólmana Pavláta gól neplatil. Hostujícímu Kváčovi pomohla ve 14. minutě po Ouřadově pokusu tyč.

O dvě minuty později při vyloučení Jakuba Doktora už otevřel po Humlově přihrávce z pozice mezi kruhy skóre Koblasa. Motoru se podařilo odpovědět rovněž v početní výhodě. Při trestu Stránského proměnil přihrávku Martina Janduse Bradley.

Hosté ve druhém dějství nejdříve nevyužili 114 sekund trvající přesilovku pěti proti třem a ve 28. minutě po povedené individuální akci našel Klhůfek Chlána, který vrátil Pirátům vedení. Za 62 sekund si najel před branku na přihrávku Stránského obránce Kovář a zvýšil na 3:1.

V 37. minutě dostal Motor zpět na kontakt Jakub Doktor, který vyzrál na Pavláta zpoza branky a zasunul puk u levé tyče. Za 62 sekund ale proměnil v přečíslení Klhůfkovu přihrávku Koblasa a Piráti opět vedli o dva góly.

Po Klhůfkově vyhraném vhazování dovršil ve 43. minutě Koblasa hattrick. Jihočeši se ale nevzdali. Prosadil se Gilbert a v přesilové hře pěti proti třem Přikryl přiblížil Motor znovu jen na rozdíl jednoho gólu. Přesně minutu před koncem ale pojistil výhru při power-play do prázdné branky Stránský.

Kladno bez Jágra a Plekance

Kladno po nedělní oslavě postupu před vlastním publikem poprvé v baráži nenasadilo své hvězdy Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance či Petra Vampolu a příležitost dostali i členové širšího kádru. Dynamo se naopak ve vyprodané aréně loučilo doma se sezonou téměř v plném složení.

Uvolněný hokej dvou celků, které vybojovaly účast v nejvyšší soutěži, přinesl v úvodním dějství jedinou branku. Devatenáctiletý útočník Matýs po sólu od vlastní modré čáry projel až mezi kruhy, vystřelil přes bránícího Svedlunda a překonal Cikánka.

V úvodu druhé části mohl vyrovnat Patrik Machač, ale ztroskotal na Kacetlovi. Ve 24. minutě fauloval Redlich unikajícího Horkého, který se sám postavil k nařízenému trestnému střílení a vyzrál na Cikánka. V polovině utkání přepustil Kacetl své místo v brankovišti Dynama Kloučkovi.

Skóre se znovu změnilo až v 50. minutě, kdy se po Duškově přihrávce prosadil Kloz. Za tři a půl minuty si spolupráci zopakovali a Kloz zvýšil už na 4:0. Čistý štít domácí neudrželi, 91 sekund před koncem překonal Kloučka Kružík.

12. kolo baráže o hokejovou extraligu:

HC Dynamo Pardubice - Rytíři Kladno 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. Matýs (Holland, Eklund), 24. L. Horký z trestného střílení, 50. J. Kloz (Dušek, Eklund), 53. J. Kloz (Dušek, Machač) - 59. Kružík (Kubík). Rozhodčí: Hribik, Úlehla - Kis, Špringl. Vyloučení: 1:0, navíc Schaus (Pardubice) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 10 194 (vyprodáno).

Pardubice: Kacetl (31. M. Klouček) - Holland, Eklund, Schaus, J. Mikuš, J. Zdráhal, Budík - P. Sýkora, Ihnacak, Rolinek - L. Horký, Poulíček, Machala - J. Kloz, Dušek, M. Kratochvil - Matýs, Pochobradský, Daniel Voženílek - M. Machač. Trenéři: Lubina, Čáslava a R. Král.

Kladno: Cikánek - B. Nash, Zajíc, Zelingr, P. Hořava, Svedlund, Veber - Redlich, Melka, J. Strnad - Š. Jelínek, P. Machač, Zikmund - Hajný, T. Kaut, Š. Bláha - Vildumetz, Kubík, Kružík. Trenéři: D. Čermák, Lidický a Kregl.

Hlasy trenérů:

Ladislav Lubina (Pardubice): "Chtěl bych poděkovat všem divákům nejen za to, že přišli na toto poslední utkání, ale i za povzbuzování po celou dobu baráže. Drželi nás nad vodou a za to jim patří velký dík."

David Čermák (Kladno): "Sledovali jsme dnes spíše exhibiční utkání. Bylo vidět, že oba týmy už mají postup v kapse, a hra tomu odpovídala. Pardubice se určitě chtěly rozloučit s domácími fanoušky a měly plný stadion. Po oslavách obou týmů to takto vypadalo." 

Piráti Chomutov - ČEZ Motor České Budějovice 6:4 (1:1, 3:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 15. Koblasa (Huml, Duda), 28. Chlán (Klhůfek), 29. L. Kovář (J. Stránský, Chlouba), 38. Koblasa (Klhůfek), 43. Koblasa (Klhůfek), 59. J. Stránský (Huml) - 20. Bradley (M. Jandus, Z. Doležal), 37. J. Doktor, 51. Gilbert (M. Novák, P. Novák), 56. R. Přikryl (M. Jandus, M. Novák). Rozhodčí: Hradil, Jeřábek - D. Klouček, Gerát. Vyloučení: 9:6, navíc Štich (Chomutov) 10 min. Využití: 1:2. Diváci: 1363.

Chomutov: Pavlát - Knot, L. Kovář, D. Zeman, Štich, Blaha, Trefný, Seeman - J. Stránský, Huml, Tomica - Chlán, Klhůfek, Koblasa - Duda, Šťovíček, A. Dlouhý - Ouřada, Chlouba, Chrpa. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

České Budějovice: Kváča - Babka, Vydarený, V. Prospal ml., M. Jandus, V. Doktor, Kachyňa - M. Heřman, R. Přikryl, M. Čermák - J. Doktor, Gilbert, M. Novák - Z. Doležal, Bradley, M. Beránek - P. Novák, Dančišin, Šimánek. Trenéři: V. Prospal st., Totter a S. Hrubec.

Hlasy trenérů:

Jan Šťastný (Chomutov): "Viděli jsme vyrovnané utkání, které rozhodla naše produktivita. Byli jsme trošku šikovnější v zakončení. Vyhráli jsme 6:4, oba týmy daly šanci mladým hráčům, kteří budou pro Chomutov i České Budějovice důležitými články. Chtěl bych poděkovat mužstvu za to, jak jsme zápas odehráli. Sezona byla strašně náročná, bylo tam strašně moc úskalí. Jsem rád, že to kluci nezabalili a ukončili jsme sezonu vítězstvím."

Václav Prospal (České Budějovice): "Zápas byl odraz celé baráže de facto přesně, jak jsme ji sehráli. Pro nás to je hořké zakončení sezony, protože kluci do toho dali všechno, co měli. Chtěl bych jim určitě poděkovat za to, jak se prezentovali, co všechno obětovali a co všechno odvedli za deset měsíců. Baráž hodila ostudnou kaňku na celý náš rok. Jak jsme se prezentovali v některých pasážích zápasu proti Chomutovu, přesně ukazuje, jak jsme odehráli baráž."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články