Sportovní střelec Nepejchal vyhrál soutěž v Pekingu a získal pro Česko místo na olympiádě v Tokiu

Puškař Filip Nepejchal vyhrál na Světovém poháru v Pekingu soutěž ve střelbě z libovolné malorážky na 3x40 ran. Druhý triumf v kariéře korunoval finálovým juniorským světovým rekordem 458,7 bodu. Devatenáctiletý talent zároveň jako druhý střelec zajistil pro Českou republiku účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu. Před měsícem se totéž podařilo skeetaři Jakubu Tomečkovi v Acapulcu.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Puškař Filip Nepejchal

Puškař Filip Nepejchal | Zdroj: ASC Dukla

Účastník olympiády v Riu de Janeiru Nepejchal napodobil pohárový triumf z roku 2016, kdy v Baku v pouhých šestnácti letech ovládl vzduchovou pušku. V třípolohové střelbě dosáhl mezi seniory životního úspěchu, předloni byl v této disciplíně druhý ve finále Světového poháru v Dillí a ve stejném roce se stal i juniorským vicemistrem světa.

Sportovní střelec Nepejchal vyhrál soutěž v Pekingu a získal pro Česko místo na olympiádě v Tokiu

Číst článek

Letos získal druhou zlatou medaili po březnovém titulu juniorského mistra Evropy ve vzduchové pušce.

V Pekingu Nepejchal prošel do osmičlenného finále z pátého místa a v boji o medaile byl po střelbě vkleče druhý, vleže se propadl na čtvrté místo, ale eliminační souboje vstoje zvládl skvěle.

Držel se i ve vedení, než jej v předposlední sérii o tři desetiny předstihl stříbrný olympijský medailista z Ria Sergej Kamenskij. Závěrečnou ránu ale Nepejchal trefil lépe než zkušený ruský soupeř (10,2:9,3) a o šest desetin zvítězil.

O desetinu zároveň vylepšil tři roky staré juniorské maximum Maďara Istvána Péniho, který v pekingském finále skončil čtvrtý. Od roku 2017 drží Nepejchal i kvalifikační juniorský světový rekord (1185).

SP ve sportovní střelbě v puškových a pistolových disciplínách v Pekingu:

Muži:
Libovolná malorážka 3x40 ran: 1. Nepejchal (ČR) 458,7, 2. Kamenskij (Rus.) 458,1, 3. Čao Čung-chao (Čína), ...v kvalifikaci 24. Nymburský, 45. Hrčkulák (oba ČR).

Ženy:
Vzduchová pistole: 1. Kim Min-čung (Korea) 245,0, 2. Bacaraškinová (Rus.) 240,6, 3. Majorová (Maď.), ...v kvalifikaci 51. Anna Dědová (ČR).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme