Diamantová lana se zařízla do betonové podlahy a postupně do ní vykrájela jasně čitelný kubistický vzor. „Pocta Gočárovi,“ pokyvuje hlavou Luboš Kastner, hlavní tvář firmy Hospodska, která ve Šporkovském paláci nedaleko Masarykova nádraží buduje zřejmě největší hospodu v Praze.

Bude tu 500 míst, se zahrádkou a salonky možná 700, to se ještě uvidí. A každý host s vychlazenou plzní v ruce tu uvidí dobře – všechna tři patra pivnice totiž spojuje nově vyražený a poměrně velkorysý světlovod, do něhož denní světlo pouští prosklená střecha bývalé bankovní haly.

Po mnoho let tu sídlila Anglobanka a masivní betonové stropy tu chránily bankovní sejf. Místo zlatých cihel tu od září budou sedět štamgasti i turisté, které dost pravděpodobně přiláká skvělé pivo v netypickém a krásném prostředí.

H₂O. Jak nedostatek vody promění Česko
Vydání Forbesu H₂O. Jak nedostatek vody promění Česko

Na starosti ji má plzeňská skupina Hospodska. Tvoří ji pětice čtyřicátníků: kromě Kastnera jsou to Lubo Osuský, Radek Horník, Jiří Panuška a Patrik Jaroš. Zatímco první čtyři mají za sebou přes 10 let práce pro Plzeňský Prazdroj, Jaroš je v Česku poněkud utajený kuchař a restauratér, který si michelinskou slávu vybojoval v Německu.

Bývalí manažeři Prazdroje už mají něco za sebou. V západočeské metropoli jim patří vyhlášená pivnice Lékárna a dalších šest podniků, které dohromady zaměstnávají přes 100 lidí. „I když už máme něco za sebou, jsme duší startupisti a každodenní dříči,“ říká Kastner s tím, že chtějí dělat „krásné prémiové hospody a rozvíjet jedinečnou českou pivní kulturu“. Pivnice ve Šporkovském paláci je jejich první krok mimo Plzeň a hned dost odvážný.

„Před 20 lety posunul pivní kulturu koncept originálních pivnic jako Kolkovna, před 10 lety přinesl moderní pohled Lokál. A my věříme, že tenhle projekt dokáže posunout české hospody zase o kus dál,“ popisuje Kastner.

Celý projekt vzniká ve spolupráci s developerskou skupinou Sebre, která Šporkovský palác zrekonstruovala a nedávno prodala pojišťovací skupině Generali. Za Sebre stojí Petr Němec, člen žebříčku nejbohatších Čechů, se svým byznysovým partnerem Janem Fidlerem. Ani oni nejsou v gastronomickém oboru nováčky – do Srbska importují plzeňské pivo a mají tam několik restaurací.

Jak bude nová pivnice vypadat? To má na starosti Němcův dvorní architekt Stanislav Fiala, který je podepsaný pod podobou kancelářské budovy Drn na Národní třídě, jihočeského resortu Čertovo břemeno či pod interiérem nové restaurace Jana Punčocháře U Matěje.

„Je to velký prostor, ale nám nejde primárně o velikost. Musí být hlavně útulný a pro hosta příjemný,“ věří Kastner, když se rozhlíží po horním patře budoucí hospody. V ní Fiala naordinoval zdůraznit odkaz legendárního architekta Josefa Gočára, který před 100 lety dostavěl původně barokní Swéerts-Sporckův palác.

V něm kromě Anglobanky sídlily třeba i České dráhy, dnes jsou tu mezi nájemníky třeba právníci Dentons, Cukrář Skála nebo asijská restaurace SIA.

Mezi ně původně měl patřit Šporkovský pivovar v režii skupiny Lobkowicz. Jeho „předčínské“ vedení se zavázalo, že v bývalé bankovní hale a sejfu vybuduje pivovar s hospodou, ale po prodeji pivovarů do rukou CEFC se projekt zadrhl a neměl se k němu ani nástupnický CITIC. Číňané z něho nakonec úplně vycouvali, čímž se otevřely dveře pro nové zájemce o unikátní prostor v srdci Prahy. V ten moment se do hry dostala Hospodska a rychle našla s dvojicí Němec & Fidler společnou řeč. „Obě strany se hned shodly, že chtějí špičkovou hospodu bez kompromisů,“ popisuje Fidler.

Zázrak
Vydání Forbesu Zázrak

Finanční náležitosti rodícího se podniku nechce zatím ani Sebre, ani Hospodska komentovat. Prozradí snad jen jedinou věc: celkové náklady na výstavbu a vybavení třípatrové hospody by měly překročit 100 milionů korun.

A jak se bude vlastně jmenovat? To se ještě neví, Kastner a spol. si chtějí dát na názvu záležet. Ještě mají čas, vždyť do září, kdy se tu načepuje první oficiální plzeň, ještě pár měsíců zbývá.